Postoji i telesna inteligencija, koja još nije otkrivena i zasad se definiše kao pojam telesno-kinetičke inteligencije, koja se tumači kao izražavanje sebe i učenje kroz telesni pokret, ples, kretanje, pantomimu… Telesna inteligencija je zapravo sve ono što se pominje kroz učenja o energiji, akupunkturnim i drugim aktivnim tačkama na telu, samoisceljenju, sposobnosti regeneracije organizma, promeni telesne hemije, bolu, instinktu, intuiciji. Intuicija zapravo povezuje telesnu, emotivnu i duhovnu inteligenciju i često potpuno zaobilazi racionalnu pamet – IQ.

U društvu orijentisanom na mentalno, umno, racionalno – a takvo je i naše, koliko god mu nizak prosek bio – zapostavljaju se ostali aspekti inteligencije. Za njih se ne zna, ili se ignorišu, ili se i njihovo postojanje racionalizuje. Prosek nema problem sa ostalim inteligencijama. Ovde su na muci natprosečno inteligentni, level Mensa. Favorizovanjem umne pameti i njenim merenjem, ne radimo ništa pametnije nego kad merimo veličinu penisa i presrećni smo kad nam je iznad proseka. Um je oruđe ostalih inteligencija, a ne njihov vrhovni vladar. Neki od najpametnijih umova koje poznajem (level Mensa, ne neki tamo običan natprosek) ne mogu da izađu na kraj sa svojim emocijama, a samospoznaja ih najbrutalnije muči – neće da se racionalizuje, pa mora da se potiskuje.

More1 Prosek INTELIGENCIJE u Srba i natprosečne muke pametnih

Veoma pametni su često najusamljeniji na svetu, kao starmala i prerano sazrela deca – emotivno još uvek deca, koja spiritualni razvoj još nisu ni načela. Ogroman IQ ponekad rezultira totalnom samodestrukcijom. Ego ostane na prvobitnom nivou detinje omnipotencije – umesto da raste i sazreva i postaje elastičan i propustljiv, on okoreva i umesto da bude prevaziđen, suočen sa brutalnošću životnih izazova, biva razbijen. Neispiljeno suštinsko biće, ranjiva neintegrisana ličnost, ne može da opstane bez ljuske. U užasu i besmislu, diže ruku na sebe. Prosečno inteligentni najčešće nisu samodestruktivni, jer njihov nivo inteligencije odgovara nivou ega i oni ne pate od unutrašnjih sukoba, pošto i nemaju tako buran, dramatičan, zahtevan i izazovan unutrašnji život. Prosečni mogu sami, natprosečnima treba vođstvo onih koji su preživeli, razviji svoj EQ i SQ integrisali svoju ličnost i dosegli svoje biće. Pamet treba spasavati, prosek će već i sam opstati.

Zapratite svoj omiljeni magazin na YoutubeuInstagramuFacebookuTwitteru i pridružite nam se na Viber Public Chatu!

Izvori fotografija: www.elitedaily.com

Aleksina Đorđević

Comments