Znaci da ti preti “pregorevanje” na poslu

Letnji aksesoari za muškarce sa stilom

10 neverovatnih mesta koja vredi videti bar jednom u životu

Pravilo pametnog vežbanja: Nisu sve vežbe za svakog

Kako da brendiraš svoj stil?

Buba – retro i uvek u trendu

Kad vežbaš i vežbaš, a mišići ne rastu

Savremen muškarac, ekološka svest i moda

Liam Payne x Hugo Boss: Kolekcija koja će ti se dopasti!

Kako da “nabilduješ” mozak

Kako da nosiš najzahtevnije “muške” boje sa stilom

Domaći zadatak za leto: 5 knjiga koje zaista treba da pročitaš (ponovo)

Navike koje će ti pomoći na putu do uspeha

Ljubavna oda Joe Jonasa za Sophie Turner u vidu pesme “Hesitate”

Stylish 24/7: Komadi koji su ti ovog leta neophodni kako bi izgledao dobro od jutra do večeri

Psihološke potrebe čije ispunjenje ti donosi stabilnost

Psihološke potrebe čije ispunjenje ti donosi stabilnost

1/2

Potrebno je da ostvariš sebe u svim životnim aspektima, da bi osećao ispunjenost i stabilnost i bio zadovoljan svojim životom. Čovek ima različite potrebe, a sve traže da budu zadovoljene – treba ti da ostvariš sebe u poslu, da budeš samostalan, da imaš svoj prostor, ispunjavajuću ljubavnu vezu, prijatelje i društveni život.

Među najvažnije, spadaju psihološke potrebe, kao što je potreba za pripadanjem, povezivanjem i ljubavlju, potreba za osećanjem važnosti i uvaženosti (moć, položaj, kompetencije), potreba za samostalnošću i slobodom, potreba za zabavom i učenjem (lični razvoj).

Sve ove potrebe su povezane i zanemarivanje jedne od njih, ili uspeh samo u jednoj, ne donose zadovoljstvo i ispunjenje – potrebno je da ostvariš celinu i ravnotežu u svim ovim aspektima, da bi postigao ispunjenje i mentalnu i emotivnu stabilnost.

psihološke potrebe Psihološke potrebe čije ispunjenje ti donosi stabilnost

Potreba za pripadanjem

Rođeni smo sa potrebom da budemo voljeni i prihvaćeni, deo zajednice, da osećamo pripadnost i blisku povezanost sa drugim ljudima. Od pripadnosti porodici, preko pripadnosti nekoj društvenoj grupi, timu, supkulturi, do osećanja povezanosti i partnerske ljubavi – odnosa iz koga nastaje nova porodica kojoj ćemo pripadati. Potreban nam je čitav krug tog iskustva, potrebni su nam trajni i kvalitetni porodični, prijateljski i ljubavni odnosi, da bismo se osećali ispunjeno i ostvareno.

Položaj u društvu, moć, kompetencija

Važno nam je da imamo svoje mesto u svetu, a to ostvarujemo kroz posao kojim se bavimo, kroz ono što radimo i dajemo od sebe za opšte dobro, kao i za ličnu promociju i napredak u društvu. Osećanje važnosti i kompetencije, svest da nešto umemo i možemo, da smo stručni i da se pitamo, jednako je bitna, kao i osećanje pripadnosti i ljubavi. Ostvarivanjem svog mesta u svetu i u odnosu na druge, gradimo snažan i zdrav ego, koji je deo celine (dok preosetljiv i preteran ego prednjači i određuje sve naše postupke i akcije, zdrav ego ostaje elastičan i nije ga lako ugroziti). Razvijanje svojih sposobnosti i realizacija talenta doprinosi da se osećamo dobro, uvaženo i prihvaćeno u sredini u kojoj živimo i da razvijemo samopouzdanje i samopoštovanje.

Wannabe TV

Editors choice