Da li si dovoljno zreo za vezu?

Vežbe u kancelariji za one koji celog dana sede

Klasični odevni komadi koji bi trebalo da budu u ormaru svakog muškarca ovog proleća

Jednostavne kombinacije koje možeš nositi svakog dana

Filmovi koje kritika nije volela, ali Oskar jeste

Ljubav najčešće uopšte nije ono što očekuješ

Trening sa tegovima je bolji od kardio treninga – evo i zašto

6 stvari koje te sprečavaju da smršaš u 20, 30 i 40 godina

5 navika koje će “bustovati” tvoju životnu energiju

Stvari koje razumeju samo dobri ljudi sa opakim šefovima

7 “svežih” stilskih ideja za minimaliste

Ako je voliš, onda je drugačije tretiraš u krevetu – da li je to diskriminacija?

Izvodljive maštarije: Pomerite granice u seksu

24h u životu svakog muškarca

Od bogatstva do prosjačkog štapa i nazad – poznati muzičari gubitnici

Psihološke potrebe čije ispunjenje ti donosi stabilnost

Psihološke potrebe čije ispunjenje ti donosi stabilnost

1/2

Potrebno je da ostvariš sebe u svim životnim aspektima, da bi osećao ispunjenost i stabilnost i bio zadovoljan svojim životom. Čovek ima različite potrebe, a sve traže da budu zadovoljene – treba ti da ostvariš sebe u poslu, da budeš samostalan, da imaš svoj prostor, ispunjavajuću ljubavnu vezu, prijatelje i društveni život.

Među najvažnije, spadaju psihološke potrebe, kao što je potreba za pripadanjem, povezivanjem i ljubavlju, potreba za osećanjem važnosti i uvaženosti (moć, položaj, kompetencije), potreba za samostalnošću i slobodom, potreba za zabavom i učenjem (lični razvoj).

Sve ove potrebe su povezane i zanemarivanje jedne od njih, ili uspeh samo u jednoj, ne donose zadovoljstvo i ispunjenje – potrebno je da ostvariš celinu i ravnotežu u svim ovim aspektima, da bi postigao ispunjenje i mentalnu i emotivnu stabilnost.

psihološke potrebe Psihološke potrebe čije ispunjenje ti donosi stabilnost

Potreba za pripadanjem

Rođeni smo sa potrebom da budemo voljeni i prihvaćeni, deo zajednice, da osećamo pripadnost i blisku povezanost sa drugim ljudima. Od pripadnosti porodici, preko pripadnosti nekoj društvenoj grupi, timu, supkulturi, do osećanja povezanosti i partnerske ljubavi – odnosa iz koga nastaje nova porodica kojoj ćemo pripadati. Potreban nam je čitav krug tog iskustva, potrebni su nam trajni i kvalitetni porodični, prijateljski i ljubavni odnosi, da bismo se osećali ispunjeno i ostvareno.

Položaj u društvu, moć, kompetencija

Važno nam je da imamo svoje mesto u svetu, a to ostvarujemo kroz posao kojim se bavimo, kroz ono što radimo i dajemo od sebe za opšte dobro, kao i za ličnu promociju i napredak u društvu. Osećanje važnosti i kompetencije, svest da nešto umemo i možemo, da smo stručni i da se pitamo, jednako je bitna, kao i osećanje pripadnosti i ljubavi. Ostvarivanjem svog mesta u svetu i u odnosu na druge, gradimo snažan i zdrav ego, koji je deo celine (dok preosetljiv i preteran ego prednjači i određuje sve naše postupke i akcije, zdrav ego ostaje elastičan i nije ga lako ugroziti). Razvijanje svojih sposobnosti i realizacija talenta doprinosi da se osećamo dobro, uvaženo i prihvaćeno u sredini u kojoj živimo i da razvijemo samopouzdanje i samopoštovanje.

Wannabe TV

Editors choice