Popularnost hrani vaš ego – poštovanje hrani vašu dušu

Veliki poroci velikih pisaca

Citati Thomasa Manna o čoveku, ljubavi, istini i vrlinama

8 Netflixovih Marvel heroja koje bismo voleli da vidimo u MCU

Zanimljive činjenice koje treba da znate o Tomu Hardyju

10 glumica u koje smo bili zaljubljeni 90-ih

Ivan Divan: “Ne bih odvajao svoju čovečnost od umetnosti”

Postavljanje granica – znak zrelosti i stabilnosti

Kako da bolje podnesete odbijanje

Iritantne stvari koje vam sigurno neće nedostajati – jer ste singl

Ovo je hrana od koje će vam mamurluk biti “kao rukom odnesen”

Ovo su najplaćeniji sportisti u 2021. godini, a evo koliko oni zarađuju

Hrvatska kompanija Rimac postaje većinski vlasnik Bugattija

Stvari koje rade pravi džentlmeni

Ovo je hrana koju bi trebalo da izbegavate nakon što napunite trideset

Blog

Psihološke potrebe čije ispunjenje ti donosi stabilnost

1/2

Potrebno je da ostvariš sebe u svim životnim aspektima, da bi osećao ispunjenost i stabilnost i bio zadovoljan svojim životom. Čovek ima različite potrebe, a sve traže da budu zadovoljene – treba ti da ostvariš sebe u poslu, da budeš samostalan, da imaš svoj prostor, ispunjavajuću ljubavnu vezu, prijatelje i društveni život.

Među najvažnije, spadaju psihološke potrebe, kao što je potreba za pripadanjem, povezivanjem i ljubavlju, potreba za osećanjem važnosti i uvaženosti (moć, položaj, kompetencije), potreba za samostalnošću i slobodom, potreba za zabavom i učenjem (lični razvoj).

Sve ove potrebe su povezane i zanemarivanje jedne od njih, ili uspeh samo u jednoj, ne donose zadovoljstvo i ispunjenje – potrebno je da ostvariš celinu i ravnotežu u svim ovim aspektima, da bi postigao ispunjenje i mentalnu i emotivnu stabilnost.

psihološke potrebe Psihološke potrebe čije ispunjenje ti donosi stabilnost

Potreba za pripadanjem

Rođeni smo sa potrebom da budemo voljeni i prihvaćeni, deo zajednice, da osećamo pripadnost i blisku povezanost sa drugim ljudima. Od pripadnosti porodici, preko pripadnosti nekoj društvenoj grupi, timu, supkulturi, do osećanja povezanosti i partnerske ljubavi – odnosa iz koga nastaje nova porodica kojoj ćemo pripadati. Potreban nam je čitav krug tog iskustva, potrebni su nam trajni i kvalitetni porodični, prijateljski i ljubavni odnosi, da bismo se osećali ispunjeno i ostvareno.

Položaj u društvu, moć, kompetencija

Važno nam je da imamo svoje mesto u svetu, a to ostvarujemo kroz posao kojim se bavimo, kroz ono što radimo i dajemo od sebe za opšte dobro, kao i za ličnu promociju i napredak u društvu. Osećanje važnosti i kompetencije, svest da nešto umemo i možemo, da smo stručni i da se pitamo, jednako je bitna, kao i osećanje pripadnosti i ljubavi. Ostvarivanjem svog mesta u svetu i u odnosu na druge, gradimo snažan i zdrav ego, koji je deo celine (dok preosetljiv i preteran ego prednjači i određuje sve naše postupke i akcije, zdrav ego ostaje elastičan i nije ga lako ugroziti). Razvijanje svojih sposobnosti i realizacija talenta doprinosi da se osećamo dobro, uvaženo i prihvaćeno u sredini u kojoj živimo i da razvijemo samopouzdanje i samopoštovanje.

Wannabe TV

Editors choice