Potreba za slobodom

Jureći za ispunjenjem ostalih potreba, često zaboravimo na potrebu za slobodom i nezavisnošću. Ostvarujući pripadnost i uključujući se u zajednicu, u jednom trenutku shvatimo da nismo slobodni, da nas sve što imamo i što smo postigli sputava i da robujemo svojim izborima, poslu, stvarima, odnosima… Nezadovoljstvo ličnom slobodom i autonomijom rezultira distanciranjem od partnera, izolacijom od društva, “bežanjem” iz kuće i lošim navikama – osećamo da nam treba prostor da dišemo punim plućima i optužujemo druge da nam uskraćuju slobodu. Međutim, to je zato što smo zapostavili tu potrebu, nismo je prepoznali i uvažili na vreme i nismo se postarali da obezbedimo sebi dovoljno nezavisnosti i autonomije. Moramo da “punimo baterije” sami i nezavisno od svih, a ako smo toga svesni, onda nećemo narušiti odnose sa ljudima zbog svoje potrebe za slobodom i imaćemo razumevanja za njih, jer i oni imaju tu istu potrebu (koje možda nisu svesni).

psihološke potrebe 1 Psihološke potrebe čije ispunjenje ti donosi stabilnost

Potreba za zabavom (i učenjem)

Ova psihološka potreba se odnosi na sadržaje koji angažuju našu inteligenciju, duh, radoznalost, pa je zato zabava u istoj kategoriji sa učenjem. Znamo i sami da najlakše učimo i usvajamo nešto što nas interesuje, što nas okupira i angažuje i čemu smo u stanju da se u potpunosti posvetimo. Zato je važno da zabavne stvari budu deo svakodnevnog života, jer održava naš duh i životnost. Učenje novih stvari, pronalaženje novih sadržaja, čitanje, hobiji, umetnost, humor – to je hrana za dušu i psihološka potreba čije je ispunjenje važno kao i ispunjenje ostalih poteba (koje nam možda deluju važnije).

Ove potrebe su međusobno povezane – pojednostavljeno rečeno, kad znamo ko smo i šta smo i koje je naše mesto u svetu, onda smo opušteniji i samopouzdaniji i lakše ispunjavamo potrebu za slobodom i nezavisnošću, što nas otvara ka novim iskustvima, učenju i zabavi, što je povezano sa društvenim životom, prijateljstvom, deljenjem isksutva sa drugima i povezivanjem i pripadnošću.

Osvestite svoje psihološke potrebe i postignite sklad sami sa sobom, ispunjavajući ih.

Izvor fotografija: unsplash.com

Brankica Milošević

Comments