Popularnost hrani vaš ego – poštovanje hrani vašu dušu

Veliki poroci velikih pisaca

Citati Thomasa Manna o čoveku, ljubavi, istini i vrlinama

8 Netflixovih Marvel heroja koje bismo voleli da vidimo u MCU

Zanimljive činjenice koje treba da znate o Tomu Hardyju

10 glumica u koje smo bili zaljubljeni 90-ih

Ivan Divan: “Ne bih odvajao svoju čovečnost od umetnosti”

Postavljanje granica – znak zrelosti i stabilnosti

Kako da bolje podnesete odbijanje

Iritantne stvari koje vam sigurno neće nedostajati – jer ste singl

Ovo je hrana od koje će vam mamurluk biti “kao rukom odnesen”

Ovo su najplaćeniji sportisti u 2021. godini, a evo koliko oni zarađuju

Hrvatska kompanija Rimac postaje većinski vlasnik Bugattija

Stvari koje rade pravi džentlmeni

Ovo je hrana koju bi trebalo da izbegavate nakon što napunite trideset

Blog

Psihološki principi koji će vam pomoći da bolje volite

Ako je detinjstvo obeleženo bilo kojim oblikom nasilja i agresije, kod odrasle osobe to rezultira neorganizovanim stiom vezanosti i odlikuje se krajnje nedoslednim ponašanjem u odnosima. 

Kad osobe različitih stilova vezanosti uđu u bliske odnose, neskad se brzo uočava. Recimo, ukoliko ste ušli u vezu sa sigurnim stilom vezanosti, a partnerka je gladna validacije, njeni zahtevi mogu biti previše za vas. S vremenom će vam postati zamorno da umirujete njenu nesigurnost, pobunićete se i početi da se udaljavate. 

Stil vezanosti vaše partnerke možete razumeti ako vam ispriča bitne stvari o svom odrastanju, ili ako pažljivo posmatrate njeno ponašanje u prisustvu roditelja i uporedite ga sa ponašanjem u vašem odnosu. Kada razumete stil vezanosti, onda shvatate i odakle dolazi nesigurnost i možete nešto učiniti – voditi direktne razgovore, uputiti partnerku da potraži pomoć. 

Jezici ljubavi 

Ne izražavamo svi ljubav na isti način i takođe imamo potrebu da nam ljubav bude izražena na način koji razumemo i koji nam uliva sigurnost. Jezici ljubavi se odnose na način kako želimo da budemo voljeni, a psiholozi potvrđuju pet preovlađujućih jezika ljubavi – reči potvrde, služenje, kvalitetno vreme, primanje poklona i fizički dodir. Ovo se odnosi kako na romantične, tako i na platonske odnose. 

Ukoliko niste svesni svog i partnerkinog dominantnog jezika ljubavi, razgovarajte o ovih pet glavnih načina izražavanja ljubavi, da biste utvrdili koji način u vama izaziva osećanje sigurnosti i uverenje da ste voljeni, a zatim to saznanje primenite u svojim svakodnevnim odnosima. 

Jednačina posvećenosti 

Jednačina posvećenosti se odnosi na obostrano ulaganje u odnos, koje bi trebalo da bude izjednačeno. Ako jedan od partnera ima osećaj da daje više nego što prima, nema jednačine i nastaje sumnja, frustracija i nezadovoljstvo. Ali, ulaganje u odnos se meri subjektivno – možda vi imate osećaj da dajete više nego što primate i niste zadovoljni, dok partnerka ne razume zašto se tako osećate, jer veruje da daje sve od sebe. Možda vi više vrednujete svoje vreme i materijalna ulaganja, dok partnerka više vrednuje nežnost i pažnju. Slično je kao sa jezikom ljubavi – pronađite šta je ono što je za svakoga važno i vredno i nastojte pružite ono što partnerka vrednuje. 

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovepresets

Brankica Milošević 

Wannabe TV

Editors choice