Ako je detinjstvo obeleženo bilo kojim oblikom nasilja i agresije, kod odrasle osobe to rezultira neorganizovanim stiom vezanosti i odlikuje se krajnje nedoslednim ponašanjem u odnosima. 

Kad osobe različitih stilova vezanosti uđu u bliske odnose, neskad se brzo uočava. Recimo, ukoliko ste ušli u vezu sa sigurnim stilom vezanosti, a partnerka je gladna validacije, njeni zahtevi mogu biti previše za vas. S vremenom će vam postati zamorno da umirujete njenu nesigurnost, pobunićete se i početi da se udaljavate. 

Stil vezanosti vaše partnerke možete razumeti ako vam ispriča bitne stvari o svom odrastanju, ili ako pažljivo posmatrate njeno ponašanje u prisustvu roditelja i uporedite ga sa ponašanjem u vašem odnosu. Kada razumete stil vezanosti, onda shvatate i odakle dolazi nesigurnost i možete nešto učiniti – voditi direktne razgovore, uputiti partnerku da potraži pomoć. 

Jezici ljubavi 

Ne izražavamo svi ljubav na isti način i takođe imamo potrebu da nam ljubav bude izražena na način koji razumemo i koji nam uliva sigurnost. Jezici ljubavi se odnose na način kako želimo da budemo voljeni, a psiholozi potvrđuju pet preovlađujućih jezika ljubavi – reči potvrde, služenje, kvalitetno vreme, primanje poklona i fizički dodir. Ovo se odnosi kako na romantične, tako i na platonske odnose. 

Ukoliko niste svesni svog i partnerkinog dominantnog jezika ljubavi, razgovarajte o ovih pet glavnih načina izražavanja ljubavi, da biste utvrdili koji način u vama izaziva osećanje sigurnosti i uverenje da ste voljeni, a zatim to saznanje primenite u svojim svakodnevnim odnosima. 

Jednačina posvećenosti 

Jednačina posvećenosti se odnosi na obostrano ulaganje u odnos, koje bi trebalo da bude izjednačeno. Ako jedan od partnera ima osećaj da daje više nego što prima, nema jednačine i nastaje sumnja, frustracija i nezadovoljstvo. Ali, ulaganje u odnos se meri subjektivno – možda vi imate osećaj da dajete više nego što primate i niste zadovoljni, dok partnerka ne razume zašto se tako osećate, jer veruje da daje sve od sebe. Možda vi više vrednujete svoje vreme i materijalna ulaganja, dok partnerka više vrednuje nežnost i pažnju. Slično je kao sa jezikom ljubavi – pronađite šta je ono što je za svakoga važno i vredno i nastojte pružite ono što partnerka vrednuje. 

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovepresets

Brankica Milošević 

Comments