Umesto da se raspravljate sa neki sa čijim se stavovima ne slažete, nastupite potrvrdno, kao da prihvatate njegov stav, a zatim iznesite svoje gledište. Interakcija će se na ovaj način odvijati pozitivno. 

Zahvalite nekome za osobinu koju želite da pokaže – umesto da kažete „izvinite što ste čekali“, recite „hvala što ste bili strpljivi“ i povećaćete šanse da se osoba ponaša u skladu sa vašim rečima. 

Ako postavite pitanje, a druga osoba reaguje sa „šta?“ sačekajte nekoliko sekundi pre nego što ponovite pitanje. Možda vas je čula, ali joj je potreban trenutak da obradi informaciju. 

Kada sretnete nekog poznanika u javnosti i ne želite da gubite vreme na ćaskanje, recite mu tačno gde idete i šta ćete tamo raditi, a zatim njega pitajte to isto – kada vam odgovori, možete reći „pa dobro, neću da te zadržava, želim ti prijatan dan“. 

Umesto da kažete „u redu je“ kada vam se neko izvni, recite „hvala vam što ste se izvinili“ – to vas sprečava da problem ili nesporazum (razlog izvinjavanja) gurnete pod tepih i otvara vrata za komunikaciju i razumevanje. 

Umesto da kažete detetu da nešto NE radi, recite mu da uradi nešto drugo – to će mu odvući pažnju od onoga što ne želite da radi i fokusiraće se na ono što ste im zadali umesto toga. Zabrana nikada ne funkcioniše – morate ponuditi nešto zauzvrat. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Janis Danner (@janis_danner)


Ako želite da vas neko ko inače ne uzima u obzir vaše ideje shvati ozbiljnije, iznesite svoje mišljenje i ideje i recite da je to smislio neko uspešan poput Bil Gejtsa ili Tesle i objasnite kako se te ideje mogu primeniti na datu situaciju. 

Takođe, ako želite da neko prihvati vašu ideju, navedite ga da veruje da je to sam smislio. Možete mu reći „mislim da si mi ti to jednom pomenuo“…

Umesto da na kraju izlaganja kažete „imate li pitanja“, recite „koja pitanja imate“ – ljudi će najverovatnije imati neko pitanje. 

Ako neko radi nešto očigledno pogrešno, konstruišite najmanji negativan razlog zbog kojeg to radi i dajte mu priliku da to iskoristi kao izgovor – tako se situacija može ispraviti i ostati nekonfliktna i prijatna. 

Tražite nešto veliko za šta znate da će biti odbijeno – a zatim, tražite ono što vam zaista treba, sve su šanse da će taj zahtev delovati sasvim razumno i da će biti ispunjen. 

Umesto da kritikujete nekog što nešto radi, recite kako se osećate – može se naljutiti ako se oseća napadnuto, ali ne može se naljutiti na vas zbog toga kako se osećate. 

Naslovna fotografija: instagram.com/kevin_pabel

Brankica Milošević 

Comments