Osobama koje su prilikom neke lakše povrede (znate onaj osećaj kad udarite laktom tačno u ono “električno” mesto, ili tresnete malićem na nozi o krevet, tako da pomislite kako ste ga ovaj put verovatno slomili) stezale zube i trpele bol, trebalo je dvostruko više vremena da se oporave i da bol umine. One koje su se prepuštale sočnim psovkama i kletvama, prestajale bi da osećaju bol posle nekoliko trenutaka, a ubrzo bi i sasvim zaboravljale na povredu.

Dakle, jedino se pristojnost nalazi između nas i tog, izgleda, najzdravijeg i najbezazlenijeg psihološkog ventila, koji nam, na gotovo čudesan način omogućava da obnovimo energiju, da istrpimo neprijatne senzacije i udvostručimo napore.

Na vama je da, kao i u svemu ostalom, postavite prioritete u zavisnosti od situacije – ako ne želite da psujete pred drugima, onda se suzdržite i trpite frustraciju i neprijatnost, zarad pozitivnog utiska koji verujete da na taj način ostavljate. Ali kad ste sami, onda možete sebi da dozvolite psovanje bez cenzure – ne vređate ničije uši. Međutim, ako ste toliko lepo vaspitani i pristojni, da ne psujete nikada, možda će vam biti zabavno da malo radite na tome kad ste sami. Odaberite neku jednostavnu psovku koja vam nije toliko strana, pa onda uzmite da radite nešto što ne volite (da ribate kupatilo, praznite usisivač, perete sudove) i dozvolite sebi da izrazite svoju nevoljnost bavljenja tim poslovima – kroz psovanje. Možete šaputati psovku, ili je siktati kroz zube, svakako je preporučljivo da u nju “saspete” sva svoja osećanja u tom trenutku. Na taj način ublažavate svoju “duševnu bol” i otkrićete da ste posao završili duplo brže nego inače – ili će vam barem tako izgledati. I sledeći put kad “odvalite” mali prst na nozi, nemojte jaukati u sebi, nego opsujte sve po spisku i tom krevetu prokletom i onome ko ga je tu postavio i sebi smotanom što ne pazite kuda idete i svakom “krivcu” koji vam padne na pamet. Više od polovine duševnog, ali i fizičkog zdravlja je rasterećenje, a psovanje izgleda, efikasno rasterećuje na svim nivoima.

Naslovna fotografija: instagram.com/nohow

Brankica Milošević

Comments