Osećanje ljutnje i besa

Svesnost i boravak u sadašnjem trenutku ukidaju uzroke besa – kada smo potpuno prisutni, sve nam je jasno. Osećamo se ugroženo jedino ako neko radi protiv nas i tada se zauzimamo za sebe (bez potrebe da se ljutimo na tu osobu). U svesti, postaje ti jasno da ono što bi inače izazvalo naboj besa, frustracije, ljutnje, osujećenosti, zapravo ugrožava samo najpovršnije i okorele delove tvoje ličnosti – ego i sujetu. Svest to omogućava da nadiđeš ograničenja ega i sujete i da se smiriš, ako si već počeo da podležeš ljutnji. Takođe ti omogućava i da se svesno i namerno držiš ljutnje, ako to je potrebna energija koja se u tom naboju nalazi, da se pokreneš i učiniš nešto.

Nestaje nesigurnost

Duhovnost pomaže u povezivanju sa svojim istinskim identitetom, oslobađa nas iluzija, pogrešnih stavova i ubeđenja koja su nam nametnuta, a na taj način nas oslobađa i nesigurnosti. Što si više ono što jesi (šta god da si), to si sigurniji u sebe, u svoj rezon, osećaj, odluke.

Strah od neuspeha

Pošto ide ukorak sa nesigurnošću, sa njom i odlazi iz našeg života. Naravno, nećeš odjednom postati supermen, neustrašiv i svemoćan, ali kad jednom ukloniš glavne barijere i kad dođeš do samopouzdanja koje je zasnovano na stvarnim vrednostima i u koje ne sumnjaš, jer si odbacio gomilu svaga lažnog i prividnog, onda postaješ prilično hrabar. Sa osnaženim samopouzdanjem i hrabrošću, biće spremniji na rizik i manje ćeš se plašiti neuspeha. To ne znači da više nećeš doživeti neuspeh, nego da ćeš umeti sa njim da izađeš na kraj.

Izvor fotografija: instagram.com/hohow

Brankica Milošević

Comments