Teško je biti muškarac u savremenom svetu, nema više mamuta koje treba da ulovite, a i žene su se prilično izveštile u hvatanju divljači. Da, možeš da očajavaš nad starim dobrim vremenima pećine, a možeš i da fokus sa “biti muškarac” pomeriš na “biti kompletno ljudsko biće”. Ali, to zahteva da preuzmeš odgovornost za sopstveni život i da se zaista “iscimaš” – da izađeš iz svoje zone komfora i prihavatiš izazove. Zapravo, da ih pronađeš i prepoznaš.

Ako ne znaš zašto ti je to potrebno, zapitaj se da li si srećan? Ako ne možeš kao iz topa da odgovoriš DA (i da odigraš pobednički ples), nego pronalaziš opravdanje za svoje relativno zadovoljstvo u relativnom komforu, onda je krajnje vreme da iskoračiš iz te zatupljujuće izmaglice kvazizadovoljstva.

jeff tumale 5sYQ1uD4pHU unsplash e1598355233816 Radi ono što te izaziva, a ne ono što te čini srećnim

Kako ćeš postati srećniji? Tako što ćeš izazvati sebe na lični razvoj, u svakoj oblasti svog života. Pročitao si u životu tri knjige i to iz lektire u osnovnoj školi? Pročitaj još tri. A zatim još tri. I još. Voliš da jedeš, ali voleo bi da imaš i pločice na stomaku? Kreni u izgradnju svog tela, radi trbušnjake za početak, po pet, posle svakih deset pročitanih strana (na primer). Maglovito poznaješ umetnost i kulturu? Poseti neki muzej, ili izložbu. Nespretan si u komunikaciji sa ženskim svetom? Razgovaraj sa ženama svakog dana, jer svuda ih srećeš – u supermarketu, u liftu, na poslu, na ulici. Praktikuj ljubazno i džentlmensko ponašanje, uputi po neki kompliment, osmehni se… Ima bezbroj svakodnevnih malih (i velikih) izazova na tvom životnom putu, čak i na tvojoj utvrđenoj i razrađenoj svakodnevnoj maršruti. Obrati pažnju i prepoznaj ih.

Izazovi sebe, izazovi svoje strahove, suoči se sa njima, izazovi svoje životne probleme, poduhvati se njihovog rešavanja, jer to niko ne može i neće da radi umesto tebe.

Comments