Ako je sreća ono što tražiš, onda bi trebalo da radiš ono što te izaziva, a ne ono što te čini srećnim. Kako to? Pa, ako samo tražiš sreću, kao da je ona tamo negde, van tebe, a ne baviš se ličnim rastom i razvojem, ne preuzimaš odgovornost za svoje misli, osećanja i dela, ne unapređuješ svoj um, svoju svest, svoj emotivni, društveni i telesni život, svaka sreća biće nasumična i kratkotrajna. Ali ako odabereš lični rast, sreća će doći sama od sebe, kao posledica samosvesti i samopoštovanja, kao prirodni izraz samopouzdanja zbog načina života ispunjenog tvojom spremnošću, rešenošću, traženjem i pronalaženjem načina da saznaš sve što možeš i budeš sve što jesi.

Da li vidiš kako je potraga za srećom nerealna, jer nema nikakve osnove za trajanje? Tako je i sa avanturama u koje se nasumično upuštataš, nadajući se da će sledeća biti bolja od prethodne. To što osećaš pritom, nije sreća, nego uzbuđenje, trenutna fascinacija, nalet adrenalina, koji dolazi i prolazi, ostavljajući te ispražnjenog (i često sa glavoboljom i mamurlukom).

kyryll ushakov S3DMQzP6QG8 unsplash e1598355270749 Radi ono što te izaziva, a ne ono što te čini srećnim

Poznaješ li neke upečatljive, uspešne ljude, lidere u svojoj sredini? Oni svi imaju jednu zajedničku osobinu – aktivni su, puni energije, delotvorni i uključeni. Oni ne rade samo svoj posao, već paralelno rade na sebi, godinama. Svest im se proširila i obuhvata njihovo bogato isksustvo, poznavanje sebe i sopstvenih granica – i pomeranje istih. Oni aktivno neguju ono što imaju, stalno unapređuju ono što rade, jer takav odnos imaju i sami prema sebi – oni vole sebe i veruju sebi, često govoreći kako se pri najtežim odlukama oslanjaju na svoj unutrašnji glas, na svoj osećaj. Oni nisu sto posto racionalni i logični, jer poznaju i svoju intuitivnu i emotivnu stranu. Oni su ljudi od integriteta, jer su sve te svoje odlike spojili, udružili i aktivno se njima služe.

Nivo sreće i zadovoljstva sobom raste srazmerno ličnom rastu, širenju svesti, upoznavanju sebe i integrisanju svoje ličnosti. Pridruži se tim sjajnim ljudima, koji su odbacili muke i probleme i prihvatili izazove, koji su izašli iz zamornog položaja onih kojima se život dešava i koji se teturaju gonjeni udarcima sudbine i postali radoznali putnici na svom sopstvenom životnom putu.

Naslovna fotografija: unsplash.com

Brankica Milošević

 

Comments