Počnite od poverenja i vere u sebe i ljude, budite otvoreni za razna iskustva, budite svesni svega što se događa, pa ćete tako prepoznati situacije u kojima treba da kažete NE, kao i situacije u kojima možete da se opustite i da se izložite, a da se zbog toga ne osećate loše. 

Ponekad ćete morati da postavite granice i kažete NE i najbliskijim osobama, ne zato što one pokušavaju da manipulišu vašim osećanjima, ili da vas iskoriste, već zato da se sete da ne treba da vas uzimaju zdravo za gotovo, da podrazumevaju da ste uvek tu za njih. Da biste povećali nečiju senzitivnost na vaše potrebe, stanja i osećanja, ponekad se morate zauzeti za sebe, a to uglavnom znači da treba da dignete glas, da se naljutite i da tražite uvažavanje, izvinjenje, razjašnjenje. 

U strahu od razotkrivanja svoje “slabosti”, mnogi idu kroz život ljuti i u komunikaciji su spremni da u svakom trenutku podignu glas i da zahtevaju i uslovljavaju. Ukratko, mnogi drže gard i napadačku poziciju, jer se stalno osećaju izloženo i stalno strahuju da će biti povređeni, iskorišćeni, poniženi. 

Balansirajući sa svojom ranjivošću, šireći svoju perspektivu i izoštravajući svoju percepciju, stičete mudrost, koja vam omogućava da se ne branite kad niste napadnuti, da ne pretpostavljate da ćete biti napadnuti, da se ne osećate neugodno kada ste izloženi i da se odbranite kada ste zaista napadnuti i kada neko pokušava da iskoristi vašu izloženost. To znači osećati se dobro zbog sebe i ponašati se u skladu sa sobom i biti u skladu sa situacijom i okolnostima. 

Naslovna fotografija: instagram.com/kevin_pabel

Brankica Milošević 

 

Comments