Posmatraj sebe, dugo i duboko i iskreno. Pronađi šta te muči, to se nalazi u mračnim hodnicma tvoje psihe. Zatim izgradi snagu volje. Kada vidiš da dolazi prilika, da se okidač sprema da te lansira u orbitu, moraćeš svesno da odlučiš da se ne upustiš u ponašanje koje te uništava. Ponekad će ti uspeti delimično, ponekad neće uopšte. Ređe će ti uspevati u potpunosti, ali koliko god da si u tim trenucima ponosan na snagu svoje volje, svesnost i prisebnost, bićeš zaprepašćen činjenicom da telo i dalje reaguje u istom režimu – osećaćeš navalu hemije koju izaziva okidač, kidaće ti se želudac, drhtaćeš iznutra, osećati slabost u kolenima, vrelinu u glavi. Teško je savladati model koji je navikao da savladava tebe. Ostani ponosan na svoje postignuće i nastavi da pokušavaš. Vremenom, sve češće će ti uspevati da se kontrolišeš, a telesne reakcije će slabiti.

Vremenom, okidači će prestati da se pojavljuju. Prebrodićeš neke momente i rešiti neke probleme koje ranije nisi mogao, a onda ćeš prestati da razmišljaš o tome. Dešavalo se to i ranije – zaboravio si neke od najtežih stvari koje si proživeo. Zato što rasteš i razvijaš se. Zato što stičeš širu perspektivu, veću mogućnost razumevanja, dublju svest o sebi. To će se i sada dogoditi. Naučićeš da vidiš situaciju iz šire perspektive, da shvatiš njenu poruku i lekciju i da promeniš ponašanje. Da se ne prepuštaš reakciji, već da preduzimaš akciju.

Pomoći će razmišljanje o tome kako bi ono najbolje, najsmirenije i najrazumnije u tebi reagovalo na datu situaciju. Koje bi ponašanje izabrao, kada bi mogao da biraš. A kada uspeš o tome da razmišljaš, shvatićeš da zaista i možeš da biraš.

To ne znači da treba da potiskuješ osećanja, da se pretvaraš da ti nešto ne smeta, da izbegavaš ono što bi moglo da te uznemiri.

To znači suočavanje, prihvatanje osećanja, posmatranje sebe, korišćenje okidača da sebe bolje upoznaš, da otkriješ gde si sputan i ograničen i čega treba da se oslobodiš.

Naslovna fotografija: instagram.com/jonaskautenburger

Brankica Milošević

Comments