Jedna od najvećih radosti koje na ovom svetu možete doživeti je roditeljstvo, ali znamo da ono nije uvek tako jednostavno i da često mladi roditelji mnogo brinu o svakom svom postupku, svesni njegovog uticaja. Kada dobijete prvo dete, vaš svet se menja iz korena, a vi niste sigurni šta sve to sada treba da znate i radite, a uradili biste sve što je u vašoj moći. No, ne brinite, detetu su najvažniji vaša ljubav, posvećenost i pažnja, odnosno interesovanje za njih same, a mi vam u nastavku predstavljamo deset aktivnosti koje će zabaviti i vas i vaše dete, a koje će od vas učiniti “najboljeg tatu na svetu” u očima vašeg deteta. Uživajte!

Prenesite deci svoj hobi, a zatim sa njima pronađite njihov

Ako ste entuzijasta po pitanju neke aktivnosti, bilo da je to sport, kulinarenje ili pak umetnost, prenesite svoj entuzijazam na svoje mališane. Pokažite im koliko vi uživate u odabranim aktivnostima i podelite ih sa njima, a oni će sigurno poželeti da kada odrastu – budu baš kao vi. Ipak, važno je i da pratite njihova interesovanja i senzibilitet, i ukoliko primetite da se razlikuju od vaših, podržite ih u onome što ih interesuje, sve i da je to nešto što vi apsolutno ne razumete.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Leia Sfez (@leiasfez)

Igrajte se naučnika u kuhinji

Kuhinja može biti prava naučna laboratorija ako ste dobro raspoloženi i spremni na eksperimentisanje! Zajedno sa svojom decom izvadite gomilu činijica, brašno, kakao, šećer, vodu, mleko, kafu, so… u suštini, sve što je tečno ili u prahu, a što ne može iziritirati osetlju kožu ili zapaljivo – i krenite u eksperimentisanje i mešanje sastojaka. Svojim delima kasnije možete oduševiti i mamu.

Napravite avanturu od vožnje kolima

Sedite u kola, bez finalne destinacije. Krenite u vožnju i pustite decu da odlučuju da li ćete skrenuti levo ili desno i kuda ćete ići, sve dok se ne “izgubite”. Zatim na mestu na kojem ste se našli možete prošetati ili otići na sladoled, a kasnije pokušajte da se istim putem vratite kući, bez pomoći GPS-a, ukoliko je to moguće. Pustite decu da vas navode i pokušaju da pronađu put natrag do kuće.

Izmislite priču umesto da pročitate postojeću bajku pred spavanje

Naravno, čitanje poznatih bajki uvek je opcija, ali ako imate malo mašte i vremena – predlažemo vam da izmislite priču koju ćete im ispričati pred spavanje. Ta priča može biti inspirisana njima samima ili događajima iz vašeg života, a verujte nam, vaša deca će se sigurno uneti u priču koju pričate sa žarom i koja im nije poznata. Dobra inspiracija za ovo može vam biti film “The Princess Bride”.

Uživajte u glupostima i besmislenim radnjama

Deca često svet posmatraju kroz potpuno drugačije oči od nas odraslih, i njima najmanje i najbanalnije stvari mogu izgledati neobično i fascinantno. Zato, uživajte sa njima i pokušajte da podetinjite bar na trenutak. Možda su neki obični predmeti zaista mnogo zanimljiviji nego što vam se to čini. Štaviše, sigurni smo u to!

Comments