Kada pokušavate da analizirate svoju situaciju u nekoj krizi, često gubite perspektivu, jer ste preplavljeni brigom i osećanjima. Ovi saveti vam možda mogu pomoći da pronađete jasnoću. 

Ono zbog čega ste uznemireni verovatno nije samo jedna, konkretna stvar. To je samo limit koji ste dosegli, pa vas sve uznemirava i iritira. To nešto konkretno, zbog čega brinete, samo je vrh ledenog brega, ono što je pritislo okidač i što vas tera da se pozabavite sobom. 

Mali napredak je u redu. Kada tražite način da pomognete sebi, da isplivate iz neke krize, ne idete na sve ili ništa, nego se krećete korak po korak. 

Udaljite se od toksičnih osoba. One vam oduzimaju energiju i podrivaju vaše samopoštovanje. Možda morate doneti teške odluke po ovom pitanju, pa zato izbegavate da se time bavite. A tada se kreira gomila drugih problema, koji služe da vam skrenu pažnju sa onog najvećeg. 

Kanališite stres i opuštajte se redovno. Potrebno je i važno da odvojite vreme za sebe, da biste sačuvali ravnotežu i povratili energiju. 


Naučite tehnike disanja, koje će vam pomoći kada ste uznemireni, ljuti, imate napad paike, osećate teskobu. Da biste išta rešili, morate se pre toga umiriti, a tehnike disanja su smirujuće, ublažavaju stres i anksioznost. 

Niste odgovorni za tuđu sreću. Budite tu za svoje voljene, podržite ih koliko možete, ali ne preuzimajte na sebe njihove probleme i odgovornost za njihova osećanja. Ako se neko davi, nećete mu pomoći tako što ćete se utopiti zajedno sa njim, već tako što ćete mu dobaciti nešto za šta može da se uhvati (to nije vaš vrat). 

Kada vam je potreban savet, razmišljajte ovako – šta biste rekli svom prijatelju, kad bi bio u toj situaciji? Kad bi se prijatelj žalio da ga niko ne razume, da je beznadežan i sam, verovatno biste mu rekli da je to samo njegov trenutni doživljaj i da to nije istina, da ima na koga da se osloni i da može da dobije svu podršku koja mu je potrebna (uostalom, vi ste tu). Pa, recite to isto sebi, kad se tako osećate. 

Razložite veliki problem na segmente, na sastavne delove. To je taktika koja vam omogućava da rešavate jedan po jedan deo – prvo ono za šta najpre imate ideju kako. Sam čin „seciranja“ problema daće vam jasniju perspektivu i kad ga razložite, shvatićete da problem nije tako veliki i nerešiv, već vam je tako izgledao jer ste preopterećeni i umorni. 

Comments