Ograničite sadržaje koje pratite na društvenim mrežama. Odaberite one koji vas opuštaju, zabavljaju, inspirišu i izbacite one koji vas nerviraju i uznemiravaju. Kontrolišite dotok informacija, jer one su mentalna hrana, a vi zaslužujete zdravu hranu za svoj um. 

Uzmite vitamin D3, ili se više izlažite suncu – nizak nivo ovog vitamina može biti razlog što se osećate tmurno i depresivno. 

Prestanite da brinete o tome šta drugi misle o vama. Drugi ne misle o vama, jer su preokupirani svojim životom (ili se i sami brinu šta drugi misle o njima). 

Praktikujte meditaciju. Pomaže koncentraciji, umiruje um, opušta telo. 

Izađite iz rutine u malim stvarima, da biste osvežili svoju perspektivu i razbili kolotečinu. Popijte kafu na terasi ako je lep dan, slušajte muziku, umesto da gledate TV, ili isključite sve i provedite sat vremena u tišini, bez upliva raznih vizuelnih i auditivnih senzacija, koje vam stvaraju „pozadinsku buku“ na koju ste navikli. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mërgim 🪐 (@jimy_09)


Kada vam se neko požali, ne pokušavajte da mu kažete šta treba da radi, izrazite saosećanje (čoveče, gadna stvar, žao mi je što ti se to dogodilo) i eventualno ga pitajte šta namerava da čini. Na taj način izražavate poštovanje nečijih osećanja i njegove sposobnosti da se sam nosi sa svojim problemima. 

Kada se neko naljuti, pokušajte da razumete njegove motive i razloge (koji verovatno nemaju nikakve veze sa vama), umesto da se i sami naljutite – čim počnete ovako da razmišljate, naboj će splasnuti i perspektiva će vam se proširiti. 

Kada sanjate neki naporan i grozan san, ne provodite dane „reemitujući“ ga u svojoj glavi, nego ga pustite. To je samo glupi san. Ponašajte se tako i prema opsesivnim mislima – one nisu realne, to su samo glupe misli, projekcija strahova i nesigurnosti. 

Priznajte svoja osećanja, imenujte ih i razmislite o njima. Da li ste uznemireni? Ljuti, uplašeni, nesigurni? Zašto? Šta vas je iniciralo? Da li je to pravi uzrok, ili je samo povod, kap u prepunoj čaši? Osećanja ne dolaze niotkuda, ona se pojavljuju sa razlogom, i ako naučite da ih slušate, možete otkriti odakle dolaze i na šta vam ukazuju, čemu vas uče. 

Naslovna fotografija: instagram.com/jimy_09

Brankica Milošević 

Comments