Niste dovoljno efikasni kada se pojavi neki problem? Zbunjeni ste, nervirate se i razapeti između želje da odmah nešto uradite i da se pravite da se ništa ne dešava. Niste jedini. Suočavanje sa problemima zahteva sistematsko razmišljanje, a ovo su koraci prakse koju treba da savladate.

Shvatite problem kao izazov i lekciju

Pitanje pristupa problemu je početni korak – ako se prema problemu odnosite na negativan način, strah će vam zamagliti perspektivu. Recite sebi “ova izazovna situacija je prilika da nešto naučim, pa da vidimo šta je to”. Pristupajući problemu kao lekciji koju treba da savladate, aktivirate svoje potencijale za rešavanje problema. Kreativno mišljenje, radoznalost, samopouzdanje – sve su to alati koji su vam potrebni.

Imenujte problem

Nađite tačan opis onoga sa čim se suočavate. Smislite jednu rečenicu koja definiše situaciju zbog koje se osećate frustrirano, teskobno, tužno, poraženo… Ako vam ne ide sa jednom rečenicom, napravite kratak opis situacije, a zatim iz tog opisa izvucite suštinu. To će vam pomoći da se fokusirate – iako je problem kompleksan, suština je uvek jednostavna, samo treba da se probijete do nje, kroz ono što vam skreće pažnju.

Posmatrajte problem iz različitih uglova

Pokušajte da posmatrate problem iz više uglova. Ako je više osoba uključeno u problematičnu situaciju, pokušajte da zamislite kako one vide taj problem. Kako ga vidi neko ko uopšte nije uključen? Kako bi taj problem videla neka veoma razumna osoba, čije mišljenje cenite? Kako bi ga videla neka uplašena i nesigurna osoba? Neko ko misli da je sve upereno protiv njega? Neki naučnik, koji hladno razmatra činjenice? Samo razmišljanje o tome kako bi vaš problem videli različiti ljudi, svako iz svog ugla i sa svojim pristupom, pomaže vam da odaberete pravi pristup, odnosno, da se emotivno distancirate od problema. Iako se osećate loše, to su samo osećanja, koja možete da ostavite po strani, dok problam razmatrate na efikasnije načine.

Koje bi bilo vaše idealno rešenje

Zamislite idealno rešenje za vaš problem – neko čije ostvarenje možete da zamislite. Učinite to slikovito i detaljno – kako biste došli do tog idealnog rešenja, šta biste prvo preduzeli, ko bi vam pomogao, kako bi se osećali sa tim rešenjem. A onda razmišljajte dalje. Osmislite nekoliko idealnih scenarija, tako ćete se usmeriti prema mogućem optimalnom rešenju.

Optimalno rešenje

U datoj situaciji, idealno rešenje možda nije dostižno, ali optimalno jeste. Možda je ono potpuno različito od idealnog, ali pošto ste posmatrali problem sa svih strana, doživeli ga na više nivoa i razmotrili idealna rešenja, vreme je da odaberete optimalno. Ponekad je optimalno ono što je najbolje za vas, a najmanje škodi drugima, a ponekad morate staviti sebe u drugi plan.

Comments