Koji je vaš najgori scenario

Da biste se usredsredili na idelano i optimalno, potrebna vam je suprtnost od povoljnih rešenja – dakle, dozvolite sebi da razmišljate o najgorim ishodima. Često je pomisao o tome šta je najgore što iz neke situacije može da proistekne dovoljna da vas uzemlji, pročisti vam misli i omogući da posgnete za optimalnim rešenjem.

Merite svoj napredak

Rešavate situaciju korak po korak i napredujete – potrebni su vam markeri kojima ćete označiti taj napredak, učiniti ga grafički vidljivim, jer to je ono što će um zabeležiti i zapamtiti. Napravite dijagram napretka od tačke A ka tački B, tako ćete moći jednim pogledom da se uverite u svoj napredak i osnažite svoje samopouzdanje.

Preuzmite odgovornost

Prestanite da uzmičete od odgovornosti i da je se pribojavate – odgovornost je ono što vam obezbeđuju punu slobodu, jer je puna sloboda moguća samo ako preuzmete svu odgovornost. Kako god drugi bili umešani u situaciju koju pokušavate da rešite, vi ste odgovorni za svoj položaj, svoja osećanja, svoje odluke. Njihove prepustite njima.

Odredite rok

Kad nešto hoćete da uradite, odredite vremenski rok, jer će vam to omogućiti da se držite onoga što ste planirali. Kao i sa ciljevima, bolje će vam ići ako odredite bliske ciljeve i kratke rokove, jer ćete imati više uzastopnih postignuća.

Stupite u akciju

Ponekad je stvar hitna, rešenja su vam potrebna odmah i akcija je momentalna. A ponekad morate da razmislite. Oslobodite svoju kreativnu energiju i pustite je da vas vodi. Razmislite, ali ne odugovlačite zbog neodlučnosti – svaka akcija je bolja od beskonačnog premišljanja, koje vas na kraju satera u tesnac koji pokušavate da izbegnete. Koristite ovu šemu mentalnih postavki i ne povlačite se.

Naslovna fotografija: instagram.com/nohow

Brankica Milošević

Comments