Priroda želi sukob i donošenje odluka. U stalnom procesu sukobljavanja i odlučivanja, najbolje prolaze oni koji su dominantni, koji sebe nameću i koji ne služe vrsti i ne podstiču evoluciju. Sa biološke tačke gledišta, zbunjujuće je to što se generacijama muškarcima prenose otrovne ideje o muškosti. Ipak, snalazite se nekako, kanališete agresiju kroz sportove, učite da morate umeti da se odbranite i da reagujete u nasilnim situacijama – nasiljem, ako je potrebno. Ne učite da priznajete slabosti, da definišete svoja osećanja, da pišete poeziju. Učite da budete lojalni svom muškom čoporu i da žene tretirate kao plen i da budete spremni da u tom smislu dokažete svoju muškost u svakom trenutku. Koliko unutrašnjih konflikta – o kojima se ne govori, jer to je polje emocija i slabosti – doživljava tinejdžer suočen sa oprečnim vrednostima? Sa plemenitošću i humanošću i agresivnom muževnošću?

blog24 Savremen  koncept muškosti: Evolucija je u toku

Kad izađete iz adolescencije, prođete kroz sistem obrazovanja, osvestite neke poslovne ambicije i perspektive, samo ste malo ojačali okolo, inače vam i dalje ništa nije jasno, kao i kad ste bili tinejdžer. Nove slobode, kao što su zabranjene supstance i alkohol, kao sredstvo socijalizacije i potiskivanja osećanja, stvaraju kašu nezdrave muškosti koju ste već pokusali i na njoj se osnažili u pravcu suprotnom od onog na koji ukazuje evolucija.

Kao odrastao čovek, koji ide na posao i plaća račune, dolazite u situaciju da ponovo preispitate sve što ste naučili i postali – jer niste zadovoljni. Imate nova iskustva, koja ruše usvojene koncepte. Izlaskom iz zone sigurnosti ulazite u pravu, zrelu pobunu protiv klišea, u ono što niste mogli ranije, iako tinejdžersko toba važi za buntovno. Tada počnete da preispitujete sve ono što znate i mislite o sebi, kao čoveku – i kao muškarcu. I shvatate da se ovo dvoje razlikuje, a trebalo bi da bude isto, ali ako je isto, onda koncept čoveka uključuje i ženstvenost i muževnost na isti način. Otkrivate svoju žensku stranu i preispitujete sve klišee i sve koncepte kojih ste se pridržavali u zoni udobnosti. Postavljate sebi ključno pitanje zrelog doba – ko ste i kao sledeće, samo se nameće pitanje ko želite i možete da budete.

Comments