Najveće želje savremenog (mladog) sveta

Kako da upotrebiš bes kao pogonsko gorivo

Zašto vam uspeh izmiče

Miodrag Majić, autor romana “Deca zla”: Izvesno je da ćemo u dogledno vreme imati i igranu seriju po motivima ovog romana

Kad “prebaciš” iz ekstrovertnosti mladosti u introvertnost zrelosti

Ghosting, stop: Šta možeš da kažeš, umesto da samo nestaneš

Uznemirujuće stvari koje nikada nisi ni želeo da znaš o ženama

Rečenica kojom ćeš zavesti svaki znak u horoskopu

Uvidi koje treba da uvedeš u praksu do tridesete

Glavni izvori stresa + kako da njima upravljaš

Kako da podstakneš svoju kreativnost

Životne lekcije (koje se stalno zaboravljaju)

Jednostavna pravila za uspešan život

Šta se dešava sa tvojim telom kad previše spavaš

Čemu ti služi meditacija

Simptomi prikrivene depresije kod muškaraca

Simptomi prikrivene depresije kod muškaraca

1/2

Depresija nema uvek iste simptome, koji se mogu prepoznati na prvi pogled – potrebno je da prođe neko vreme, da se uoči obrazac neuobičajenog ponašanja, kao i da sama osoba shvati da to što se ne oseća dobro, ima dublji uzrok i da joj je potrebna pomoć. Ovo su najčešći maskriajući simptomi depresije kod muškaraca.

Ljutnja, bes, preosetljivost

Bes i prateća osećanja – od ljutnje, nervoze, gubitaka smisla za humor preko preteranog reagovanja na sitnice, do agresivnih ispada i fizičkih napada (na najmanji povod), maskirajuće je osećanje koje se najčešće javlja kod muškaraca. U emitovnom sledu, ispod besa se nalazi ranjivost i tuga, ali u muškom svetu je bes prihvatljiva emocija, dok tuga i ranjivost to nisu – nije u redu da muškarci plaču, ali je u redu da budu agresivni. Ta predrasuda je odavno razotkrivena, ali je još uvek kodirana u muškom genetskom materijalu. Ako brzo gubite živce i “kratak vam je fitilj” i to se ponavlja i traje, možda se ne radi o vašem temperamentu, nego o skrivenoj depresiji.

depresija 1 Simptomi prikrivene depresije kod muškaraca

Nepotrebno rizikovanje

Kao maska za depresiju, kod muškaraca se često pojavljuje neki ili više oblika nesmotrenog ponašanja – odjednom počinju da rizikuju, sa nekim stavom kao da izazivaju sudbinu. Kršenje svih pravila, opijanje, i korišćenje droga, pa čak i razvijanje interesovanja za visokorizične sportove – u uzrastu koji nije tinejdžerski i ne može da bude okarakterisan kao problem mladalačkog bunta i adolescentske krize, ukazuje na skrivenu depresiju.

Wannabe TV

Editors choice