Depresija nema uvek iste simptome, koji se mogu prepoznati na prvi pogled – potrebno je da prođe neko vreme, da se uoči obrazac neuobičajenog ponašanja, kao i da sama osoba shvati da to što se ne oseća dobro, ima dublji uzrok i da joj je potrebna pomoć. Ovo su najčešći maskriajući simptomi depresije kod muškaraca.

Ljutnja, bes, preosetljivost

Bes i prateća osećanja – od ljutnje, nervoze, gubitaka smisla za humor preko preteranog reagovanja na sitnice, do agresivnih ispada i fizičkih napada (na najmanji povod), maskirajuće je osećanje koje se najčešće javlja kod muškaraca. U emitovnom sledu, ispod besa se nalazi ranjivost i tuga, ali u muškom svetu je bes prihvatljiva emocija, dok tuga i ranjivost to nisu – nije u redu da muškarci plaču, ali je u redu da budu agresivni. Ta predrasuda je odavno razotkrivena, ali je još uvek kodirana u muškom genetskom materijalu. Ako brzo gubite živce i “kratak vam je fitilj” i to se ponavlja i traje, možda se ne radi o vašem temperamentu, nego o skrivenoj depresiji.

depresija 1 Simptomi prikrivene depresije kod muškaraca

Nepotrebno rizikovanje

Kao maska za depresiju, kod muškaraca se često pojavljuje neki ili više oblika nesmotrenog ponašanja – odjednom počinju da rizikuju, sa nekim stavom kao da izazivaju sudbinu. Kršenje svih pravila, opijanje, i korišćenje droga, pa čak i razvijanje interesovanja za visokorizične sportove – u uzrastu koji nije tinejdžerski i ne može da bude okarakterisan kao problem mladalačkog bunta i adolescentske krize, ukazuje na skrivenu depresiju.

Comments