Telesne neugodnosti

Još jedan neobičan simptom skrivene depresije, jeste pojava fizičkih bolova, kojima se ne može utvrditi uzrok. Ovi fantomski, “nervni” bolovi, nazivaju se fibromialgija i ona se češće javlja kod žena koje potiskuju stres, traumu i depresiju, dok su kod muškaraca prisutnije druge vrste fizičkih tegoba, kao što je zatvor ili dijareja, gorušica, mučnina, nesanica, hronična glavobolja, bol u stomaku, osećanje stalnog umora. Najpouzdaniji pokazatelj je poremećaj varenja – medicina odavno prepoznaje psihosomatske uzroke stomačnih tegoba.

depresija 2 1 Simptomi prikrivene depresije kod muškaraca

Pad libida

Svaki muškarac će se najviše zabrinuti kad ustanovi da mu nije do seksa – što se često događa usred seksa. Seksualna disfunkcija i pad libida izazivaju kod muškarca pojačan bes i samoprezir, kao i neuravnoteženo i rizično ponašanje, pa se tako na kraju, kockice obično sklope – u krevetu. Muškarci su skloni da tek u očajanju traže pomoć, a kada posumnjaju u svoju muškost, očajanje je na dohvat ruke.

Ako pronalazite sebe u opisanim simptomima, ili ih prepoznajete kod nekoga iz svog bliskog okruženja, nemojte to zanemariti – psihološki problemi se mogu tretirati na odgovarajući način i uspešno umanjiti i otkloniti.

Fotografije: unsplash.com

Brankica Milošević

Comments