Kada ste zadovoljni svojim životom, utemeljili ste svoje navike i sve ide svojim tokom, ne pada vam na pamet da nešto menjate. Ali, promene se nameću, život je pun neočekivanih obrta, koji vas isteruju iz vaše zone komfora. Bolest, smrt, gubitak posla – sve se može dogoditi odjednom, bez ikakve najave. Čak i pozitivne promene, kao što je unapređenje, novi partner ili proširenje porodice, mogu da vas izbace iz koloseka i navedu na nesvesni otpor.

Čvrsto držanje za poznato

Kada se čvrsto ščepate za ono što vam je poznato i držite se toga “kao pijan plota” promaći će vam ono što biste primetili i upotrebili, kad biste popustili stisak. Bolje bi vam bilo da pustite, jer ne možete naterati stvari da se vrate na staro, ne možete se dugo praviti da se ništa nije promenilo – to zahteva suviše energije i napora, koji će vam iskidati živce i narušiti zdravlje.

Stresiranje

Nije lako umiriti um i kanalisati stres, ali potrebno je da pokušate i da praktikujete šta god vam u tom smislu pomaže. Kada ste pod stresom, loše spavate, gubite apetit ili preterano jedete, nemate koncentraciju. Pravite greške i stres se pojačava. Dišite i nastojte da kontrolišete svoje reakcije, jer inače slabo šta drugo i možete da kontrolišete.

Postajete prezahtevni

Kad osećate da se stvari odvijaju van vaših planova i kontrole, pokušavate da “uhvatite uzde” i počinjete da se ponašate zahtevno, da zakerate i cepidlačite. Zahtevate više nego što je razumno i svima govorite šta da rade.

Svađate se

Naravno, kad gnjavite ljude oko sebe, oni postaju netrpeljivi, ali uglavnom, vi započinjete svađe, a bližnji reflektuju vaše ponašanje i vašu nervozu. Ali, najviše se svađate sami sa sobom. Sa svojom tvrdoglavošću.

Comments