Možda ne primećuješ da preteruješ, pa ne primećuješ ni posledice – ali ako ti je telefon neprekidno pri ruci i stalno si onlajn, verovatno ti je potrebno malo više realnog, a manje virtuelnog života. Evo šta preterana upotreba društvenih mreža stvarno radi tebi i tvom životu.

Umanjuje ti samopoštovanje

Imaš “prijatelje” koje i ne poznaješ, ali koji na neki način diktiraju trendove (jer ih i sami prate) i više ne osećaš da si bilo šta doživeo, ako to ne dokumentuješ nekom fensi slikom. Odeš na koncert i snimaš ga telefonom, umesto da slušaš, upijaš, pevaš i igraš. Kada ćeš uživati u sadržaju kome prisustvuješ – kad budeš gledao snimak? Gde si ti u tvom životu – to je suštinsko pitanje samopoštovanja.

Remeti tvoje držanje tela

Vezan si tehničke uređaje, a to znači da su ti ruke i vrat stalno u neprirodnom položaju i da mnogo sediš. Boli te vrat, noge su ti teške, koči ti se ruka i osećaš se kao da si celog dana kopao, dok si u stvari samo sedeo, krivio se u stolici i čukarao po tastaturi. Bolje bi bilo da si stvarno kopao, to bi ti ojačalo mišiće, umesto da te koči i krivi.

društvene mreže 1 Šta se dešava sa tvojim životom kad preteruješ sa društvenim mrežama (i šta treba da promeniš)

Čini te depresivnim

Aktivno učešće na društvenim mrežama stvara lažan osećaj života, druženja, zabave – ali kad isključiš uređaje, osećaš se prazno i depresivno. Ako na mreži predstavljaš nekog ko u stvari nisi, nekog ko je zabavan, aktivan i živi uzbudljivim životom, kad ta obmana nestane, ostaješ sam sa sobom – i nije ti dobro u sopstvenom društvu.

Postaješ zavidljiv

Gledaš objave i fotografije iz tuđih (verovatno nerealnih) života i zavidiš im. Izgledaju kao da se bolje zabavljaju, više mogu sebi da priušte i imaju više prijatelja i sadržaja nego ti. Jedno od pravila ličnog razvoja je da se ne upoređuješ sa drugima, već da svoj napredak meriš samo prema sebi – gde si sada, u odnosu na ono ranije. Uvek će biti boljih od tebe, kao i onih koji bolje umeju da se reklamiraju.

Comments