Šta treba da promeniš – napravi pauzu

Teško je biti diciplinovan i ograničiti vreme koje ćeš provoditi onlajn, ali pauza od virtuelnog života ti je neophodna, da bi se povezao sa realnošću. A to znači da su ti potrebne aktivnosti koje će te odvojiti od uređaja. Prosto rečeno, idi u teretanu, šetnju, vožnju biciklom, a telefon ostavi kod kuće. Namerno ga zaboravi. Tako ćeš sprečiti sebe da svaki čas proveravaš ima li poruka i novih objava, a i shvatićeš da zaista ništa ne propuštaš kad nisi na mreži.

Koristi društvene mreže pravilno

Tu nećeš naći dobar provod, smislene razgovore i ispunjavajuće sadržaje, već samo površnu komunikaciju. Zato koristi društvene medije za uključivanje i komentarisanje tema koje te stvarno zanimaju, za objavljivanje sadržaja koji imaju smisla, ili promovišu nešto za šta se zalažeš. Ne dozvoli da ti društvene mreže nameću vrednosti, već ih koristi da ti predstaviš svoje.

društvene mreže Šta se dešava sa tvojim životom kad preteruješ sa društvenim mrežama (i šta treba da promeniš)

Koristi filter

Poznato je da plava svetlost koja zrači sa ekrana i monitora, utiče na mozak i oči i da remeti san, zato obavezno instaliraj filter – to je najmanje što možeš da učiniš za zaštitu svog zdravlja od negativnih uticaja savremene tehnologije.

Napravi izbor

Ne moraš biti aktivan na svim društvenim mrežama – izaberi one koje ti najviše odgovaraju i na kojima pronalaziš one sadržaje koji te najviše zanimaju. Takođe, redukuj svoju listu prijatelja – samo je javnim ličnostima potrebno da imaju pun broj pratilaca i prijatelja.

Fotografije: unsplash.com

Brankica Milošević

Comments