Popularnost hrani vaš ego – poštovanje hrani vašu dušu

Veliki poroci velikih pisaca

Citati Thomasa Manna o čoveku, ljubavi, istini i vrlinama

8 Netflixovih Marvel heroja koje bismo voleli da vidimo u MCU

Zanimljive činjenice koje treba da znate o Tomu Hardyju

10 glumica u koje smo bili zaljubljeni 90-ih

Ivan Divan: “Ne bih odvajao svoju čovečnost od umetnosti”

Postavljanje granica – znak zrelosti i stabilnosti

Kako da bolje podnesete odbijanje

Iritantne stvari koje vam sigurno neće nedostajati – jer ste singl

Ovo je hrana od koje će vam mamurluk biti “kao rukom odnesen”

Ovo su najplaćeniji sportisti u 2021. godini, a evo koliko oni zarađuju

Hrvatska kompanija Rimac postaje većinski vlasnik Bugattija

Stvari koje rade pravi džentlmeni

Ovo je hrana koju bi trebalo da izbegavate nakon što napunite trideset

Blog

Šta sve osmeh može da znači

Osmejak

Kada se sami za sebe osmehnete na trenutak, jer ste došli kod kuće, jer ste osetili miris prisnog i poznatog i jer možete da se opustite. Taj osmeh nikome nije upućen, on je izraz spokoja, tihog zadovoljstva svojim životom, koje se pojavi odjednom, rascveta se na usnama i ugasi. 

Trijumfalni osmeh 

To je kez, koji jedva uspevate da zadržite da vam ne razvuče usta oko glave. Ponosni ste na sebe, postigli ste pobedu, pucate od energije i skakali biste i vikali, a možete samo da se osmehujete – i činte to, smejete se širokim osmehom, širom otvorenih očiju, puni vesalja, kao šampanjac mehurića. 

Mučenički osmeh 

Onaj koji se pojavljuje dok neko zaista daje sve od sebe da vas oraspoloži, jer veruje da treba da prestanete da se mrštite ili da plačete, ili da će vam to zaista pomoći da se bolje osećate. Neko se glupira i izvodi i priča koješta, a vi ga ne možete ostaviti na cedilu, kao nedovoljno zanimljivog stendap komičara, koji ima tremu. Osmehujete mu se tugaljivo. Tako bi se osmehivao Sizif, dok gura onaj kamen uzbrdo, a neki klovn usput pokušava da mu skrene pažnju sa njegovog mučnog i besmislenog posla. 

Sanjiv osmeh

To je osmeh zadovoljstva. Još se niste probudili, ali pomislili ste na svoju kafu, ugledali ste kućnog ljubimca, kako sklupčan spava uz vas, ili je već skočio, očekujući da počne dan, videli ste sunčeve zrake kako prodiru kroz roletnu i osećate da je život dobar i bogat i da će danas biti divan dan. 

Osmeh predaje 

On obični ide uz podizanje ruku, u gestu koji govori “pobeđen sam, predajem se”. To je takođe tugaljiv osmeh (kao onaj Sizifov), ali životna situacija je taj klovn koji vas uveseljava tako što vam izbija sve argumente. Možete samo da se predate i činite to sa osmehom.

Psihotičan osmeh 

Sigurno i sami ponekad izgledate kao ludak, sa tim osmehom. Njega izaziva pritiskanje nekog okidača, koji pokreće neki mrak iz dubina vašeg unutrašnjeg života. Imate neki uvid, ili senzaciju, nešto vas zaustavlja u vremenu i prostoru i vi se kezite kao manijak, dok vas oni koji to vide baš tako i doživljavaju. 

Pakostan osmeh 

Neko koga mrziš je upravo doživeo neki poraz, za koji veruješ da je baš ono što zaslužuje i što je trebalo da mu se desi. Pakosni osmeh vam se otima, krivi vam jednu stranu usana i izaziva trijumfalno svetlucanje u očima. Taj osmeh govori “tako mu i treba”. 

Osmeh za neznanca 

Vidite na ulici stari par, koji se drži za ruke. Mamu za koju se deca drže kao pilići. Tatu, koji nosi bebu. Dekicu, koji nosi buket cveća… I osmehujete se tim ljudima, nežno i prijatno, jer vas to što vidite raduje i vraća vam veru u ljude, u ljubav, u dobrotu. 

Kada znate to sve o osmesima, posmatrajte lica ljudi koji vas okružuju, budite svesni vrste osmeha koji imate na licu. Ako želite da promenite neku situaciju i da utičete na raspoloženje drugih, nije potrebno da se posebno trudite, samo se osmehujte – kao da znate nešto što oni ne znaju, kao da ste upravo sreli starog prijatelja ili ste ugledali neznaca koji vas je ganuo, kao da ste zadovoljni sobom i svojim životom i sigurni da je svet dobar i zabavan. 

Naslovna fotografija: instagram.com/svengold

Brankica Milošević 

Wannabe TV

Editors choice