Ova viđenja muškosti, definisali su savremeni muškarci – dakle, nije tako teško biti muškarac u savremenom svetu i pronaći sebe u iskonskoj ulozi, iako su mamuti izumrli i više ne živimo u pećinama. 

Dečaci pronalaze izgovore, muškarci preuzimaju odgovornost. To je možda i poslovica, krajnje istinita. Nema se šta dodati i oduzeti. Niste uspeli? Pokušajte ponovo. Niste ispunili obećanje? Tražite oproštaj i nadoknadite propušteno. Priznajte greške i snosite posledice i gledajte da ih ne ponavljate. 

Biti muškarac znači imati snažne ruke, sposobne da stisnu, kao i da maze. To znači da jedeš ono što ima za večeru, bez obzira da li ti se to sviđa. To znači da ustaneš ujutru i obavljaš svoje dužnosti, koliko god da si lošu noć imao. To znači da popravljaš stvari po kući i maziš kućne ljubimce, isteraš pauke iz kupatila i ne legneš da umreš kad imaš nazeb. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ÁLVARO MEL (@meeeeeeeel_)


Muževnost je sva ona razlika između čvrstine (asertivnosti) i obične nadrndanosti. Da znate kako da podnesete bol i patnju, ali da budete otvoreni u iskazivanju emocija i traženju pomoći. 

Biti skroman i zalagati se za svoja uverenja, uprkos sumnji i prozivkama. Prihvatati stvari takve kakve su, bez drame i besa, zalagati se za sebe i držati se svojih vrednosti. Ako iznenada padne kiša, a nemate kišobran, onda pokisnete, umesto da proklinjete nebesa i lošu sreću.  

Umeti da budete i vrlo ozbiljni i potpuno opušteni. Znati kada treba da se oslonite na druge, a kada nešto morate učiniti sami. Raditi stvari koje teba da se urade, koliko god vam to bilo mrsko. 

Muškarac preuzima odgovornost za svoje odluke i ne iskorišćava ljude koji su u gorem položaju, ne mogu da se zauzimaju za sebe i da se brane. 

Comments