Kao prvo, potrebno je da shvatite da provodite previše vremena na društvenim mrežama, što uopšte nije jednostavno prepoznati kao problem, jer ima toliko zabave i sadržaja, iz svake oblasti koja vas zanima. Osim toga, preko društvenih mreža ste u stalnoj komunikaciji sa bliskim osobama, sa prijateljima i rođacima koji su daleko, a lako možete da upoznate i nove, zanimljive osobe, u emotivnom i seksualnom smislu. Na mreži ima svega i vi ste neprekidno aktivni, jer ne želite da propustite ništa od tog izobilja.

Međutim, previše konekcije vas može diskonektovati od realnog života, učiniti vas nervoznim, neproduktivnim, nezadovoljnim, pa čak i nesrećnim. Ako uspevate da prepoznate preteran boravak na društvenim mrežama kao gubljenje vremena, koje počinje da vam predstavlja problem, evo nekih strategija koje treba da primenite, da biste se “prepovezali” – sa mreže na realan život.

Budite svesni koliko vremena provodite na društvenim mrežama

Kada se pozabavite time da merite vreme, iznenadićete se, jer ćete otkriti da je to barem dvostruko duže od onog što ste mislili. Nekako, vreme proleti, dok ste na mreži. Prođe dva sata, a da niste radili ništa drugo, što ste možda planirali. Sledeći korak je da razmislite o tome na šta biste potrošili to vreme, da niste bili na društvenim mrežama? Da li biste oprali auto, sredili garažu, otišli na utakmicu, u šetnju, na pivo sa prijateljima? Možda biste počeli da čitate knjigu koja već odavno čeka da je se setite. Ili da odete u posetu baki ili rođaku za koga nikako nemate vremena, a znate koliko bi vam se obradovao.

Utvrdite koje aplikacije koristite, kao i kada i zašto ih koristite i onda zamenite tu naviku, ograničite broj aplikacija i vreme korišćenja. Budite realni, pa smanjujte vreme u malim dozama, da ne biste samo postigli efekat uskraćenosti i nesvesno sebe sabotirali. Ako od nedelje do nedelje uspete da smanjite vreme boravka na društvenim mrežama za pola sata, četrdesetak minuta – smatrajte to uspehom i postignućem.

Isključite ton

Ne morate da čujete svaku notifikaciju i da automatski reagujete – pogledaujte sebe, kao pas iz nekog psihološkog eksperimenta! Čim čujete zvuk, pružate ruku i grabite telefon, šta god drugo da radite. Isključite ton za sva obaveštenja i poruke i odolite porivu da svaki čas proveravate da li je nešto stiglo. Odredite da pola sata nećete pogledati u telefon. Pa zati još pola. Pa ceo sat. Uvodite novu naviku postepeno i sa rešenošću.

Comments