Uvedite satnicu proveravanja telefona

Nemojte grabiti telefon čim se probudite – organizujte svoj jutarnji ritual bez proveravanja društvenih mreža, sigurno niste ništa propustili preko noći. Odredite sebi vreme – nemojte proveravati notifikacije pre deset sati, na primer. A zatim ponovo, tek za dva sata. Recite sebi da se ne dešava ništa hitno, što zahteva vašu pažnju – a ako ste nekome potrebni, taj će vas naći i bez kontakta preko društvenih mreža, ili će sačekati da budete slobodni.

Ispunite vreme koje ste obično provodili skrolujući nekim plementijim sadržajima. Slušajte muziku, čitajte, meditirajte, razmišljajte – zaista, koliko aktivnog vremena provodite razmišljajući? Investirajte svoju energiju u svoj um i svoj osećaj, umesto da je rasipate na društvenim mrežama.

Ne stavljajte telefon na sto

Uvedite pravilo, koje je istovremeno kulturno i korisno za vaše ublažavanje i raskidanje zavisnosti od sredstava savremene komunikacije. Ne stavljajte telefon na sto, nikada. Držite ga u džepu, sa isključenim tonom. Za stolom obično obedujete i telefon nema nikakvu ulogu u tome, ili ispijate piće i razgovarate sa prijateljima i bližnjima. Neka telefon ne bude na vidiku, zaboravite ga, posvetite se uživanju u hrani i (ili) druženju sa ljudima koji vas okružuju.

Angažujte nekog da vam bude “savest”

To je zanimljiva ideja – nemojte je odbaciti zato što pomišljate da je blesava i da će neko ko dobije ulogu vaše “savesti” iskoristiti priliku da pravi šale na vaš račun. Angažujte osobu od poverenja, nekog ko je često sa vama, da vas opominje i podseća da ste se obavezali na sprovođenje strategija za kontrolisanje vremena provedenog na društvenim mrežama. Želja da izbegnete zavitlavanje i kritikovanje, dodatno će vas motivisati da se držite svoje odluke.

Uvedite više lične komunikacije

Verovatno ćete morati da koristite telefon, ali neka onda to bude za telefoniranje – drugačije je kada sa nekim razgovarate i čujete mu glas, a drugačije kad se “kuckate” i vaša pažnja je rasuta, a možete voditi i više konverzacija istovremeno. Najbolje je da razgovarate lično, svaki put kad možete, ili da zakažete razgovor i sastanak, ako nemate prostora za spontanost u tom smislu.

Naslovna fotografija: instagram.com/brianshimansky

Brankica Milošević

Comments