Preterano brineš – stres i anksioznost idu ruku pod ruku, jedno izaziva drugo, drugo pospešuje prvo i većinu vremena provodiš namršten i povremeno čuješ sebe kako uzdišeš, a ljudi te pitaju šta ti je. Nije ti ništa, samo se glava zeza sa tobom. Stvara ti slike najgorih scenarija, brine unapred da neće uspeti nešto što još nije ni počelo. Znaš da preteruješ i da narušavaš svoje zdravlje, ali mozak neće da se isključi i ne znaš kako da ga utišaš. Pre nego što pomisliš da si načisto skrenuo i počneš da tretiraš sebe kao slučaj i da gutaš šake lekova, pokušaj sa strategijama skretanja pažnje – klasična manipulativna tehnika koju roditelji koriste sa tvrdoglavom i hiperaktivnom decom. Tretiraj svoj mozak baš tako – kao nezgodno dete, kome treba malo više usmeravanja, jer mu se vaspitanje ne prima i sa njim mora da se postupa onako kako on traži.

pažnja Strategije za skretanje pažnje sa nepotrebne zabrinutosti

Naravno da tvoji problemi i prepreke nisu fiktivni, samo si preterano pod stresom zbog njih – kao prvo, shvati i prihvati da se problemi rešavaju korak po korak, seti se da ponekad nađeš odlično rešenje, koje daje samo polovičan rezultat, ili kreneš sa polovičnim rešenjem i usput se sve namesti kako treba. Dakle, ne možeš da smisliš unapred i da kontrolišeš svaki korak, ali možeš da napraviš okvirni plan. Stručnjaci savetuju da zapišeš svaki korak koji si napravio – tako ćeš se fokusirati i imati jasan osećaj postignuća – ne stojiš u mestu, krećeš se, uradio si nešto i eto tu piše, crno na belom. Dobar trik, jer radi. Posmatraj sebe kao dinamičnu osobu (iako si zapravo nervozan kao mačka u džaku) koja se stalno kreće i u hodu rešava probleme – hodaj gore dole po kancelariji, kao što često vidimo da zaposleni i zabrinuti rade u filmovima, to će ti pojačati osećaj dinamičnosti i kretanja. Ako moraš da napraviš hiljadu koraka, da bi učinio jedan potez ka rešavanju problema, neka bude tako. Ti si dinamična osoba, koja u hodu rešava probleme – bukvalno i figurativno.

Drži se izvodljivih i bliskih ciljeva i čim ostvariš neki, zabeleži i časti sebe – simbolično. Nagradi se odlaskom u teretanu ili na bazen, kupi sebi sladoled, ili neku knjigu. Sve su to manevri da ostaneš u sadašnjem trenutku i da potvrdiš sebi da je sve dobro i da si bezbedan.

Comments