Za još efikasnije zamagljivanje preteranog razmišljanja i brige, isprobaj neke tehnike meditacije i disanja. Ove tehnike uvek idu uz opuštanje koje se obavlja na određen način, tako da je najbolje da pronađeš na internetu neku vođenu meditaciju, da legneš i slušaš uputstva. Kad naučiš da se osećaš komotno i opušteno, možeš da meditiraš o problemima i brigama koje te muče, da bi dopustio svom nesvesnom da ti otkrije suštinu preterane zabrinutosti – jer ona verovatno nije u realnoj situaciji, nego u tvom osećanju nesigurnosti, koje takođe ima svoj uzrok, ili u vaspitanju kojim su ti neke vrednosti i modeli ponašanja nametnuti.

Suština skretanja pažnje sa brige i relaksirajućih tehnika, jeste u rasterećenju uma. Kad glava hoće da ti prsne od razmišljanja, obično ništa konstruktivno ne uspevaš da smisliš, ali kad malo zaboraviš na brige i probleme, kad se unutar sebe distanciraš od njih i pozabaviš se sobom, svojim osećanjima i željama, malo poneguješ sebe i pružiš svom unutrašnjem detetu pažnju i razumevanje koje mu nedostaje, rasterećen um proradi i neka rešenja i dobre ideje samo ti odjednom sinu – bez ikakvog razmišljanja.

Svi uspešni ljudi poznaju i koriste ove trikove – ne pokušavaju da reše probleme dok su pod nabojem, nego pronalaze način da se rasterete i opuste, da misle na nešto drugo i da se bave nečim što im to omogućava, znajući da na taj način daju svom umu šansu da se sabere i efikasno pozabavi analizom problema i optimalnim rešenjem.

pažnja 1 Strategije za skretanje pažnje sa nepotrebne zabrinutosti

Izvor fotografija: unsplash.com

Brankica Milošević

Comments