Kada obećavate sebi da nikada nećete ponovo pogrešiti i dospeti u tako težak položaj, to su lažna obećanja. Nemojte sebi govoriti “nikada više”, jer ljudski um ne shvata “nikada2, kao što ne shvata ni “zauvek”. Radije govorite sebi kako je dragoceno to grozno iskustvo kroz koje prolazite, jer ćete naučiti mnogo toga, pa će vam sledeći put biti lakše, manje ćete lutati, pre ćete shvatati kako stvari stoje, lakše ćete ispravljati greške. To je optimizam, ali vrlo realan. Nemojte se zaklinjati, jer zakletve obavezuju, a vi nećete moći da ih ispunite, pa nećete izbeći još veća razočaranja – samo učite tu lekciju koja se odvija sada i nadajte se da ćete je upamtiti.

Kada pomišljate da ono ka čemu težite nije vredno tolikih napora i odricanja, to je iskušenje. Nešto u vama vas nagovara da odustanete. Tera vas da se pitate šta vi imate od toga i da li je to što dobijate vredno onoga što ulažete. Stvari vrednosti na tasovima vage Univerzuma ne mere se tako. Ono što dobijate vredno je upravo onog truda koji ste uložili. One količine strpljenja, razumevanja, podnošenja, sumnje i preispitivanja koje ste pravazišli. Ono što je vama vredno, nema nikakvu realnu, procenjenu vrednost. Dakle, vredno je ono u šta ulažete napor, zbog čega izdržavate i čemu stremite. Svaki put kad se zapitate da li je vredno i zaključite da jeste, odneli ste pobedu. Odabrali ste poštovanje i doslednost – svojih izbora, svojih snova, sebe samog.

Morate nastaviti da birate život, istinu, ljubav, da birate sebe. To je veoma težak izbor, jer je stalno na ispitu. Uvek će se pojaviti nešto da vam savije kičmu, da vam obuzme um , dovede vas u sumnju, poljulja vam hrabrost i samopouzdanje. Ali vi samo nastavite – da birate ono što vredi.

Naslovna fotografija: instagram.com/gymclock

Brankica Milošević

 

Comments