Kad vam neko blizak najzad saspe neprijatnu istinu u lice i kaže vam da prestanete da kukate i da učinite nešto (a dotle vam je verovatno davao razne predloge, tešio vas i pokušavao da vam pomogne), siguran je znak da se ponašate destruktivno i defanzivno. Zaista je vreme da nešto učinite, umesto što se samo žalite i mračite. Svima ste dosadili i nije im jasno kako niste već dosadili sami sebi i kako ne vidite šta radite sebi. Ali oni vam to ne govore samo zato što im se smučilo da vas slušaju i gledaju, već zato što vam zaista žele sve najbolje, žele vam da nađete sebe, da budete stabilni i zadovoljni. A evo šta sve možete da uradite i da budete konstruktivni. 

Davanje 

U koliko god lošoj situaciji bili, nekome je gore nego vama. Pa, mogli biste da pomerite negativan fokus sa sebe i da se angažujete da nekome pomognete. Donirajte, pridružite se nekoj humanitarnoj organizaciji, angažujete se u svom komšiluku, saslušajte svoje prijatelje (dosta su oni slušali vas), ponudite svoju pažnju, pomoć i razumevanje, sigurno ima oko vas mnogo onih kojima je to potrebno. Da biste to primetili, morate da izađete iz uloge žrtve u kojoj ste se zaglavili, a svest o tome da ste u stanju da nekome pomognete, jača vaše samopouzdanje. 

Kreirajte 

Bavite se nečim kreativnim, oživite neki svoj zaboravljeni talenat. Svirali ste neki instrument u srednjoj školi? Samo napred, setićete se kako se to radi! Umete da pravite stvari od drveta, volite da pišete? Uvedite vreme u danu kada ćete se baviti nečim kreativnim, jer je to najbolja samopomoć koju sebi možete da pružite. Kroz kreativni rad kanališe se stres i ubrzavaju se unutrašnji transformacioni procesi. 

Čitanje 

Ako do sada niste pronašli izlaz u druge svetove i dimenzije kroz knjige, vreme je da to učinite. Kad se udubite u dobru knjigu, zaboravljate na sebe i svoje probleme na neko vreme, a osim toga, širite perspektivu i aktivirate samospoznaju. Junacima u romanima se često događa isto što i nama, odnosno, prolaze kroz iste psihičke i emotivne krize, ponašaju se i razmišljaju na sličan način, što može da vas osvesti i navede da vidite sebe jasnije. 

Comments