Očekuju da ih svi ostali smatraju mlađima od sebe

Oni zaista upiju duh mladosti i zadrže ga – pošto su najmlađi i naviknuti da ih tako tretiraju, nekako im uspeva da i u zrelom dobu deluju mlađe od ostalih. Tendencija da se drže svog redosleda rođenja, ovde zaista ispoljava svoju najbolju stranu – mladolikost, vedrinu i mladalački duh tokom celog života.

Oni teže starijem društvu

Starije društvo je njihovo prirodno okruženje – braće i sestre, i njihovo društvo, uvek su bili najinteresantniji i mlađe dete je uvek težilo da se uključi u njihove aktivnosti, da im doraste, da bude prihvaćeno i da stekne svoje mesto među starijima i zanimljivijima. Ova težnja ih vodi da uvek traže društvo starijih, mudrijih, interesantnijih, onih koji imaju šta da pruže, od kojih ima šta da se nauči i čije je prihvatanje – kompliment i privilegija.

mladje dete 3 Stvari koje naučite o životu kao najmlađe dete u porodici

Pokazuju sklonost ka nepoštovanju pravila

U smislu poštovanja pravila i deljanja kazni i nagrada, mlađa deca uvek imaju stariju, kao štit pred sobom. Od starijeg se očekuje da bude odgovornije, svesnije, ozbiljnije, pa i da pazi na mlađe. A mlađe samo čeka priliku da pažnja popusti, da bi uzelo sebi svu istraživačku slobodu i iskoristilo je prema sopstvenoj zamisli. Zato su generalno nedisciplinovani i sposobni da unesu duh pobune u svaku sredinu hijerarhijski organizovanu – oni samo obavljaju svoj deo. Odgovorniji su dužni da pokušaju da održe kontrolu, a oni da uoče prilike i izmaknu kontroli.

Comments