Kažnjavate sebe na razne načine. Uglavnom samoprezirom. Ili preteranim fizičkim naporom. Ili postom. Ili odvrtanjem na najjače osećanja odbačenosti. Ne dozvoljavate nikome da vam se približi i da vas uteši, jer ste takav luzer, zaslužili ste da patite. Olešite se od alkohola, a posle prezirete sebe s pola snage, jer ste danima mamurni i nemate energije čak ni da mrzite sebe. Obraćate se sebi biranim rečima (koji sam ja kreten, magarčina, idiot…). 

Mrzite sebe što povređujete nekog koga volite. Ne želite to da radite. Ali nekako, uvek ispadnete mučitelj i mračnjak. Zapravo, suze i bol koje gledate na licu osobe koju ste povredili su vaša najgora kazna. Veoma plemenito. Viteški. 

Ponekad se zapitate kako neko uopšte može da vas voli, kad ste toliko grozni. Vi znate sve razloge zbog kojih mrzite sebe. A neko tvrdi da vas voli i upinje se da vam to i dokaže, i samo vas nervira. Jer vam pokazuje da niste u pravu, a vi volite da budete u pravu. Pa dobro, bar nešto volite. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Oscar Miño (@iamoscarminyo)


Gledate sebe u ogledalu samo kad se brijete. A onda pustite bradu, da ne morate da se brijete. Ne možete da smislite tu osobu, ni da je gledate u oči. Ne sviđa vam se ono što vidite. Najradije biste se ogrnuli plaštom nevidljivosti, ili biste barem nosili kesu na glavi. 

Ne pokušavate da napredujete na poslu, da stvarate prijateljstva i da pozovete devojku koja vam se sviđa, jer sigurno niste dovoljno dobri za to. Ma, mogli biste, kad biste se potrudili. Ali posle treba da nastavite da se trudite, a to je horor. Lakše je mrzeti sebe, biti kul i prezirati svaki pokušaj da napredujete i ostvarujete svoje talente i sposobnosti. 

Naslovna fotografija: instagram.com/ricgm

Brankica Milošević

Comments