Stalno se preslišavate

Bez obzira koliko nevažan bio zadatak u kome niste uspeli (zaboravili ste da obavite poziv, da nešto kupite, ili niste stigli da završite posao) stalno motate film i preslišavate se, vraćate se na trenutak kada vam je nešto iskliznulo i kad ste pogrešili. Te greške verovatno nije primetio niko osim vas, ali vas i ne muči to da li ih je neko primetio, nego to što ste napravili tako sitne i glupe greške. Vi očekujete od sebe da budete besprekorni, jer je valjda to način da nadoknadite sebi sve ostalo što vas muči i povređuje.

Stvari koje radite zato što ste depresivni2 Stvari koje radite zato što ste depresivni

Sami se lečite

Za vas je narodna medicina alkohol i trava. I to zaista pomaže – dok deluje. Takođe ste skloni i da gutate pilule za smirenje, do kojih je danas lako doći, a nije teško ni dokopati se antidepresiva. Ali vi sami sebi prepisujete terapiju, jer ne želite da odete kod lekara, da se osećate i da vas tretiraju kao osobu koja je mentalno bolesna – za vas je to ponižavajuće i neprihvatljivo.

Otkazujete planove za događaje na koje ste želeli da idete

Hteli ste da nečemu prisustvujete i da u nečemu učestvujete, čak ste to videli kao oblik terapije, kao nešto što će vam sigurno prijati, popraviti vam raspoloženje i obodriti vas. Baš ste hteli. Ali nekako u poslednjem trenutku osetili ste da nemate dovoljno energije i samopouzdanja, da je to suviše veliki iskorak iz zone komfora za vas i da jednostavno ne možete. I to vam se često dešava, toliko da su vaši prijatelji postali veoma rezervisani po pitanju dogovora sa vama, ili su čak prestali da računaju na vas, iako ste učestvovali u pripremi planova.

Comments