Vi niste birali da budete onaj ko previše razmišlja. Ili to nije birala osoba vama bliska. Nešto vas je vodilo tim putem i izgradilo u pravcu preterane brige o svemu i svačemu. Borili ste se protiv toga, mrzeli ste sebe, možda se i dalje tako osećate, a možda ste već prihvatili sebe. Ovo su pojedine smernice koje će vam pomoći da bolje razumete sebe (ili drugu osobu) ili da bolje objasnite drugima šta je ono što vas prožima i određuje. 

To je zavisnost 

Ne možete tek tako odlučiti da budete bezbrižni i odbaciti preterano razmišljanje, brigu i analiziranje. Tako pristupate stvarima na dnevnom nivou, čak i ako se opirete i pokušavate da se opustite. Sve svoje vreme provodite preterano razmišljajući i ne možete da tek tako prestanete. Nije da ne volite to da radite – i dobro vam ide. Ako ste zavisnik, onda ste zavisnik. Ako tražite lek, i dalje ste zavisnik, koji traži lek. 

Osetljivi se na detalje 

Mnogi ljudi koji preterano razmišljaju čine to pokušavajući da smisle pojedine bitne stvari. Vodi ih radoznalost, ambicija da razumeju, da sve uključe i uzmu u obzir, da im nešto ne promakne. Da biste efikasno razmišljali, potrebne su vam informacije. Ali, vi imate previše informacija. Osetljivi ste na detalje, zapažate i „hvatate“ sitnice i nijanse koje drugima promiču. Sve skladištite i čuvate u glavi, jer će vam, nadate se, pomoći da izvedete razumnije i objektivnije zaključke. 

Stalno težite ka „zatvaranju“ 

Želite da nađete konačne odgovore, koji objašnjavaju zašto se desilo to što se desilo i zašto se desilo baš tako, da biste mogli da prihvatite da nije moglo (da niste mogli) drugačije. Ali, ogroman broj stvari u životu ostaje nedovršen, život se ne odvija u krugovima koji se zatvaraju i nižu jedan na drugi. Više liči na spiralu, koja se urušava u sebe, izvija iz sebe, poput opruge koja trpi nepoznat i nekontrolisan pritisak i uticaj. Verujete da ćete odahnuti i prestati da preterano razmišljate, ako dosegnete razumno objašnjenje, ako pronađete gde se nešto završava, ako zatvorite krug. I ostajete poraženi u tom naporu – i nastavljate da promišljate i tražite. 

Preterano razmišljanje je često povezano sa pesimizmom

Imate suviše loših iskustava sa pronalaženjem konačnih odgovora. Sva pitanja su i dalje otvorena, a vi vrtite po glavi sve moguće ishode, predviđajući ogroman broj onih loših. Sve vam izgleda besmisleno, sa koje god strane da analizirate problem, nastojeći da uočite mogućnosti daljeg razvoja situacije, vidite samo najgori scenario i obilje negativnih mogućnosti. Kao da loših rešenja ima beskrajno više nego dobrih, kao da je pesimizam jedini razuman pogled na svet. 

Strahujete i strepite 

Preterano razmišljanje donosi anksioznost, koju često osećate kao strah i strepnju, čak i onda kada se ne dešava ništa – to je samo zatišje pred buru. Lažni mir, koji može odjednom da nestane i pretvori se u košmar. Očekujete najgore i pripremate se za najgore, ali ne uspevate da budete mirni sa tim – i dalje ste uznemireni i stalno ste manje ili više, uznemireni. Živite sa tom anksioznošću, koja ponekad popusti stisak, a ponekad ga pojača. Navikli ste. Čak pronalazite utehu u svom ličnom „brejnstormingu“ – razmišljanje vas spasava od prepuštanja osećanjima. 

Comments