Verujete da možete učiniti nešto povodom onoga što smislite 

Kada dođete do nekog zaključka, do nekog privremenog konačnog odgovora, želite da smislite neke konkretne stvari koje ćete uraditi. Zato nastavljate da (preterano) razmišljate i nadate se da će vas sledeći zaključak uputiti u pravcu određenog delovanja. Zaista biste hteli da uradite pravu stvar, da dobijete dobar ishod. Ali previše brinete. I onda osećate krivicu zbog stvari koje niste uradili, ili verujete da ste ih uradili pogrešno, da ste bili ishitreni i da niste dovoljno dobro procenili činjenice i prosejali informacije, pa ste pomislili da imate odgovor. Šta god da učinite, nije dovoljno. Možda niste dovoljno duboko i detaljno o tome razmislili. 

Ljudi vas retko razumeju 

Ponekad ćete imati sreće da na kraju razgovora sa nekim ko ima iskustva sa „overthinkovanjem“, osetite da ste ispravno shvaćeni i da ste vodili smislen razgovor. Češće ne. Drugi mogu pokušavati da vas razumeju, da objasne sebi vaš način razmišljanja i stavove u granicama sopstvenih okvira i ne uspevati u tome. Mogu se i ljutiti na vas, smatrati vas cepidlakom, čudakom, poremećenom osobom. Koliko god sebe objašnjavali, drugi mogu propustiti da primete da pokušavate da se otvorite i dopustite im da vam priđu. 

Ono što vas uznemiruje, istovremeno je jedina stvar koja vas umiruje

Kad vas preterano razmišljanje uvede u totalni mrak anksioznosti i bezizlaznosti, možete da se umirite jedino tako što ćete nastaviti da analizirate, procenjujete, istražujete i menjate uglove posmatranja i perspektivu, koliko god ste u stanju. Možda jedino tako možete mirno da spavate – uz zujanje košnice koja vam  je uvek aktivna u glavi.

Naslovna fotografija: instagram.com/kevin_pabel

Brankica Milošević 

Comments