Za kompromis su potrebne dve zainteresovane strane – to su zapravo, pregovori, koje vodite sa svojim poslovnim partnerima, saradnicima, šefovima, ili sa partnerom, porodicom, prijateljima. Tokom pregovora, obe strane pokušavaju da dobiju nešto prihvatljivo i vredno i obe moraju da se odreknu jednog dela onog što im je bitno. Neki kažu da je kompromis ono rešenje kojim su obe strane pomalo nezadovoljne, ali to je ista stvar kao sa polupraznom, ili polupunom čašom. Kad ne možete da dobijete ono što hoćete, a da ne ugrozite ili prekinete postojeće (poslovne ili privatne) odnose, onda pokušavate da pregovarate i postignete kompromis. Ovo su greške koje treba da izbegnete.

Nastupate napadački

I tako, naravno, ne stižete do kompromisnog rešenja, nego do svađe i još većeg zatezanja odnosa. Kad pregovarate, ne treba da pobedite, nego da budete mudri. Morate ponuditi drugoj strani nešto čime će biti zadovoljna, da bi ona (druga strana) mogla da “proguta” onaj deo kojim nije zadovoljna.

Prestavljate problem kao nevažan

Ako je to nešto periferno i nebitno, zašto onda uopšte pokušavate da nađete kompromis? Ne vređajte inteligenciju svog sagovornika i ne pokušavajte da mu podvalite, umanjujući važnost teme pregovora.

Comments