Pretpostavljate da druga strana želi isto što i vi

Ali, njeni interesi su možda sasvim drugačiji i ona će možda pokušati da sabotira pregovore, koristeći se raznim manipulativnim i ometajućim sredstvima – sarkazmom, optuživanjem, laganjem, ucenama. Prozovite onog ko ometa postizanje kompromisa – pitajte ga šta pokušava da postigne time i podsetite ga da mu metod neće proći, da vas neće zastrašiti i iznervirati i naterati da se povučete. Onda još jednom objasnite cilj pregovora, ponovite ponudu i dajte sagovorniku neko vreme za razmišljanje.

Ljutite se kad druga strana napadne vašu slabu tačku

Možda imate osnova da očekujete da će pregovori biti fer, ali možda i nemate. Ako sagovornik “gađa” baš vašu najslabiju tačku, pokušajte da ostanete smireni i da ne napravite prvu grešku – da se ne razbesnite i ne počnete da ga napadate (jer nećete ništa postići, osim svađe i pogoršanja odnosa). Dobro je da budete svesni svojih slabosti, jer to će vam najviše pomoći da ostanete sabrani, kad vas neko udari tamo gde vam je najlakše poremetiti ravnotežu.

Vežbate monolog, umesto da postavite sebi prava pitanja

Neće se desiti da vi samo iznesete šta imate i da se druga strana složi. Zato nemojte vežbati govore, nego postavite sebi pitanja kao što su, u čemu je suština problema koji pokušavate da rešite, kako možda druga strana gleda na taj problem, šta želite da postignete i u kakvom tonu želite da se pregovori odvijaju. Ova pitanja možete postaviti i drugoj strani, tako ćete se brže i bolje sporazumeti.

Naslovna fotografija: instagram.com/nohow

Brankica Milošević

Comments