Savremena tehnologija je neophodna, pored ostalog i da bismo komunicirali sa drugim ljudima – na taj način, digitalna realnost podržava zdrave veze sa ljudima, koje su neophodne za naše fizičko i mentalno zdravlje. Ali, potreban nam je i povremen odmor i digitalna detoksikacija, jer tehnologija apsorbuje naše živote i angažuje nas tokom previše sati u danu. Upotreba tehnologije povećala se u izolaciji u vreme pandemije, ali povećan je i procenat mentalnih poremećaja kao što su anksioznost i depresija, zloupotreba supstanci i sucidne misli – izolacija je gora od gojaznosti, ili pušenja, a kombinovana sa većom upotrebom tehnologije, donela je negativne promene u savremen način života, sa tendencijom da se one nastave.

Izazovi koje tehnologija donosi

Tehnologija i zavisnost

Dok su društvene mreže jedan od načina da ostanete povezani sa drugima, ipak lako možete biti uvučeni u negativne obrasce, koji mogu doneti opsesivne misli, sniziti samopoštovanje i uticati na raspoloženje povećanjem stresa i anksioznosti.

Prekomerna upotreba savremene tehnologije može izazvati zavisnost. Korišćenje mobilnog telefona može postati automatski refleks i često nema svrhe. Pauza od korišćenja telefona može pomoći da budemo odlučniji u upravljanju svojim vremenom, omogućavajući nam da se fokusiramo na ono što je važnije u ovom trenutku. Postoje crvene zastavice na koje treba paziti, signalizirajući da je vreme za digitalnu pauzu. Ako tehnologija počinje da ometa vaš rad, odnose, mentalno i fizičko zdravlje, ili finansije, troši vaše misli i vreme, uslovljava vaše ponašanje i ometa vam život – vreme je za digitalnu detoksikaciju.

Crvene zastavice upozorenja

Obratite pažnju na navedena ponašanja, koja su znak da tehnologija dominira vašim životom i da stvari postaju nezdrave i potencijalno opasne po vaše mentalno zdravlje.

Pod stresom ste, kada ne možete da pronađete telefon; primorani ste da proveravate telefon svakih nekoliko minuta; osećate se depresivno, usamljeno i ljuto, nakon vremena koje ste proveli na društvenim mrežama; zaokupljeni ste komentarima koje dobijate na objavama na društvenim mrežama…

U svim navedenim slučajevima, tehnologija stvara pritisak, ograničava vaš unutrašnji doživljaj i vašu interakciju i uvlači vas u negativne obrasce razmišljanja i vrednovanja sebe. Detoksikacija vam je potrebna da biste se osećali mirnije i povezanije sa drugima, smanjili izloženost stresu i aktivnostima koje vam ništa ne donose, kao i da biste smanjili distrakcije i bili odlučniji i svesniji u pogledu svojih izbora.

Odmor od tehnologije za bolje mentalno zdravlje 3 Odmor od tehnologije za bolje mentalno zdravlje

Sako: Sartoria Barbolini Beo, Bluza: Dan John Ušće, Sat: BPM (Bulova) Ušće, Naočare: Optiplaza (Tom Ford) Ušće, Lokacija: Hyatt Regency

Pročitajte i ovo: Kako da se isključite – digitalna detoksikacija

Tehnologija u službi održavanja odnosa

Zakažite lične sastanke sa prijateljima, izađite sa njima na kafu ili u šetnju, barem jedno nedeljno. Sa nekom dragom osobom koja je daleko, zakažite telefonski razgovor svake nedelje. Koristite društvene medije da ostanete povezani i redovno komunicirate sa prijateljima i ukoliko nedeljni sastanci nisu mogući uživo, održite ih putem neke platforme za grupne sastanke. Šaljite prijateljima i voljenim osobama video-zapise, odnosno, linkove do sadržaja za koje verujete da će ih zabaviti, obradovati, ili samo podestiti na vas. Povremeno pošaljite prijatljima poruku bez ikakvog povoda i potrebe da nešto prokomentarišete, samo ih pitajte kako su.

 Kako da sprovedete digitalnu detoksikaciju

Pošto putpuni prekid sa tehnologijom nije realan za većinu ljudi, smanjenje je korisniji pristup. Za početak, procenite koji su delovi vaše digitalne potrošnje toksični, neproduktivni, ometaju vaše odgovornosti ili vas čine nesrećnim. Zatim napravite plan za pauze i smanjenje korišćenja tehnologije i pridržavajte ga se. Redukovana tehnologija možda znači da prestanete da čitate vesti ili besciljno surfujete po Internetu, da ograničite vreme provedeno uz TV, kao i da prestanete da igrate igrice na telefonu.

Neka vaš plan za smanjenje upotrebe tehnologije bude realan i što precizniji u svojim ograničenjima – recimo, 30 minuta vesti dnevno, bez društvenih medija vikendom i samo jedan sat tokom nedelje. Napravite zone bez telefona, posebno u spavaćoj sobi, jedan sat pre spavanja (zbog plavog svetla koje remeti san), a takođe i za stolom ili uvedite pravilo nekorišćenja telefona kada uveče provodite porodično vreme (sat ili pola sata).

Ako radite na računaru ceo dan, rasporedite pauze koje ćete provesti tokom dana van ekrana. Ručajte daleko od telefona i kompjutera, izađite u park na pauzu…

Zamenite digitalne navike zdravim navikama, kao što su vežbanje, meditacija, vreme za lično povezivanje ili započinjanje novog hobija.

Savremena tehnologija može služiti za posao, zabavu i komunikaciju, ali mora imati određeno mesto u vašem životu, umesto da zauzima većinu mesta i većinu vašeg vremena.

Pročitajte i ovo: Najbolji podkasti za mentalno zdravlje i wellbeing – top 9 lista

Naslovna fotografija: WANNABE Media

Đorđe Đoković

Comments