Biti ono što jesi uglavnom se svodi na detektovanje, prevazilaženje i odbacivanje ono ga što nisi – dakle, ovo su obrasci koji te sputavaju da budeš ono što jesi, truju tvoju životnu radost, sabotiraju uspeh i od kojih treba da odustaneš.

Neodgovornost

Pronađi je, osvesti je i promeni – niko nije kriv za tvoje izbore i greške, za tvoja osećanja i za tvoj neuspeh. Nisi ni ti kriv – ali jesi odgovoran. Odustani od neodgovornosti i prihvati ulogu glavnog i odgovornog urednika sopstvenog života.

Pogrešne osobe

To su svi oni koji ne oplemenjuju tvoj život, koji ti povlađuju i zarobljavaju te, držeći te u ubeđenju da ne možeš bez njih. Kao i svi oni koji imaju moć i novac i veruješ da se pored njih možeš “ograbati” za status i uticaj. Drži se onih od kojih imaš šta da naučiš, podržavaj one koji podržavaju tebe i ugledaj se na bolje od sebe. Odustani od pogrešnih osoba.

Ograničenja koja sebi postavljaš

To je kad veruješ da nešto ne možeš, da si zakasnio, da to je iznad tvojih dometa, da ne zaslužuješ ljubav, uspeh i poštovanje. Nije lako postati svestan tih obrazaca, ali ako osećaš da te nešto sputava u životu, verovatno to radiš sam sebi i nisu u pitanju drugi ljudi i okolnosti. Pomeri svoje granice.

Razočaranja

Ako si se u nešto ili nekog razočarao, to samo znači da su tvoja očekivanja bila prevelika i nerealna. Odustani od toga, prevelika i nerealna očekivanja uvek donose samo razočaranja. Budi realan i traži ono što je istinito – to je dovoljno dobro za svakog.

Comments