Ego je tu sa razlogom, predviđen je i ima neku ulogu – da te štiti od spoljašnjeg sveta, da te drži na oprezu, da kontroliše sve oko sebe, kako bi ti pružio osećaj sigurnosti (i dominacije). Ali, ego teži da to preuzme svu tvoju životnu energiju i da dominira nad tvojom dušom i da se sam oseća sigurno i zaštićeno. Usput, sabotira tvoju životnu radost, oduzima ti energiju i dobro raspoloženje, uništava pozitivne vibracije, jer nastoji da proguta sve što mu stoji na putu i što pokušava da izmakne kontroli.

Ego je ubedljiv i glasan. Umešaće se sa svim svojim uticajem u sve tvoje odnose. Ubeđivaće te da si sam u surovom svetu i da su svi protiv tebe i da imaš sva prava da se boriš svim sredstvima i da moraš da budeš ekstremno sebičan, jer je to jedini način da uspeš, da se nametneš, da pobediš. Uvešće te u konflikt, obezebeđujući ti u sekundi sve moguće razloge, argumente i primere kojima ćeš “zakopati” protivnika. Samo, taj je protivnik često neko blizak, do koga ti je stalo i kome je stalo do tebe, a najčešće, taj protivnik je tvoje biće, tvoje srce i duša, ti sam.

Ego ima zadatak – da te spase od potencijalnih neuspeha i situacija u kojima bi mogao da budeš ponižen i povređen. Zato je dežuran 24/7 i neprekidno upravlja tvojom budnom svešću, signalizirajući ti opasnost. Svaki put kad ti se pruži prilika za rast i razvoj, za izlazak iz zone komfora, za proširenje svesti (i nadilaženje ega), on će početi sa zavijajućom sirenom uzbune – jer to je opasno, zastrašujuće, rizično, neizvesno.

Comments