Pa, ako imaš snove i ciljeve koje pokušavaš da dosegneš, ego je taj zbog kog uglavnom udaraš glavom o zidove i osećaš se nedoraslo svojim snovima i ciljevima. Ego ne može da razume da tebe to boli, on nema sposobnost razumevanja, a uostalom, to i nije njegov posao. On svoj posao obavlja sasvim dobro – zaustavlja te, usredsređujući se na tvoje slabosti, zanemarujući i nipodaštavajući tvoju snagu. Ego te štiti od neuspeha, a najefikasnija zaštita je da nikada i ne daš sve od sebe da u nečemu uspeš, da nikada ne rizikuješ, jer tako nikada nećeš pogrešiti. Život te neće povrediti ako ga uopšte i ne živiš, nego ga samo odigravaš.

Ego nema sposobnost učenja, rasta i razvoja, ali ima moć da ih spreči i zaustavi. Ali, ne treba da se boriš sa njim, jer to je borba protiv sebe. Nego, lepo sedi i dogovori se. Povedi ličan, poverljiv razgovor sa svojim egom, obrati mu se. Reci mu da si zahvalan što on tako dosledno obavlja svoj posao, da znaš koliko se stara o tebi i koliko te štiti, ali da ti više nije potrebna takva zaštita. Prihvati i pohvali njegovu ulogu i prisustvo, ali mu smanji intenzitet. Zahtevaj autonomiju svog bića. Objasni svom egu da ga biće ne ugrožava, da ono ima druga posla i da treba da ih obavi, baš kao što ego obavlja svoj. Objasni mu da su i on i tvoje biće i svi tvoji drugi delovi, deo celine i da je potrebno da sarađuju i da se jedni drugima ne mešaju u posao, da svi oni rade za tebe, za podršku tvom životu i razvoju.

Kada oseti da neće izgubiti posao, ego će biti u stanju da obavlja svoj deo, bez mešanja u poslove duše i srca. Moći ćeš da ga zaobiđeš, kada ti je potrebno da se služiš alatima spoznaje, spontanosti, imaginacije, namere. I moći ćeš da ga postaviš ispred sebe kao štit, kada ti je to potrebno. To je proces osnaženja i sazrevanja, a postizanje dogovora sa egom je jedno od najvećih životnih postignuća.

Naslovna fotografija: instagram.com/isek___

Brankica Milošević 

Comments