Albert nije lako postigao uspeh – ali nije odustajao. Najpre se prijavio u švajcarsku federalnu politehničku školu i na prijemnom ispitu je položio matematički i naučni deo ispita. Ali, pao je iz društvenih predmeta, istoriju, jezike i geografiju. To ga nije obeshrabrilo, pa je pokušao ponovo i sledeće godine je primljen.

Ono čemu se ja najviše divim kod tvoje umetnosti jeste tvoja univerzalnost. Ne kažeš ni reč, a ceo svet te razume“, rekao je Albert Ajnštajn Čarliju Čaplinu kad su se upoznali tridesetih godina prošlog veka. Čaplin mu je na to odgovorio: “Istina. Ali tvoja slava je još veća. Ceo svet ti se divi, čak i kad ne razume ni reč onoga što kažeš.

Ajnštajn se oženio jedinom ženom koja je prisustvovala istim predavanjima fizike kao i on – Milevom Marić. Upoznali su se za vreme studija na Saveznom politehničkom institutu u Cirihu. Iako je i sama bila talentovana naučnica, Mileva je prestala da se bavi naukom kada se udala za Ajnštajna.

9. novembra 1952. godine predsednik Izraela Hajm Vajcman preminuo, a Ajnštanu su ponudili da postane drugi predsednik ove zemlje. Naučnik je tada imao sedamdeset godina i glatko je odbio ovu ponudu.

Kada je Hitler došao na vlast, Ajnštajn je napustio Berlin i preselio se u Sjedinjene Američke Države, gde je bio pod prismotrom FBI, tokom 22 godine. Beležili su sve njegove pozive, otvarali mu poštu i uhodili ga – nakon njegove smrti njegov dosije je imao čak 1.800 stranica.

Ajnštajn nije voleo da nosi čarape i išao je bos kad god je mogao – naročito ga je radovalo što je bio bos dok je držao predavanja na Oksfordu.

Njegov prepoznatljiv izgled raščupanog naučnika nastao je kao rezultat njegove odbojnosti prema češljanju, a odbojnost prema čarapama je objašnjavao time što bi mu smetale rupe, koje bi mogle da se otvore.

—————————————————————————————————————————————————–

izvor naslovne fotografije:

Brankica Milošević

Comments