Zrelost i iskustvo dolaze sa proširenjem granica spoznaje, sa svešću i uvidima – ali sama spoznaja, na nivou intelekta, ne donosi nikakvu promenu, osim ako svoja saznanja ne uvedeš u životnu praksu.

Prigrli ranjivost

Do tridesete bi trebalo da odbaciš predrasude o ranjivosti i mekoći srca – to nisu slabosti, nego izvor snage, koja dolazi direktno iz tvoje ljudske suštine, iz bića, nesputana barijerama ega. Prihvatanje i ispoljavanje osećanja najhrabriji je čin na svetu.

Odbaci pokušaje da sve kontrolišeš

Istina je da veći deo svog života ne možeš da kontrolišeš – a ono što možeš jeste tvoj odgovor na ono što ne možeš. Koliko god se trudio da rutinom i planiranjem ukrotiš životnu silu, ona će naći načina da se otme i suprotstavi svoj haos tvom usiljenom redu. Pusti.

Udalji se od toksičnih osoba

To je teško, ali nije neizvodljivo, čak i kad su toksične osobe članovi tvoje najbliže porodice. Ne treba ti niko ko te podriva, čini nesigurnim, manipuliše tobom i tera te da se osećaš loše zbog sebe. Prekid toksičnih odnosa je bolan i često dramatičan, ali oslobađa te na više načina. Jedan od njih je pogrešna predstava o ljubavi – osoba koja te je toliko puta slagala, učinila da se stidiš zbog nje, da joj iznova praštaš i nadaš se da će se promeniti, sazreti, razviti, nije ljubav tvog života. Ali jeste nosilac jedne od najvažnijih životnih lekcija o tome šta ljubav nije i šta bi, nasuprot onome što nije, trebalo da bude.

Comments