Ima mnogo načina na koje, u zadatim okvirima (bez novca koji biste potrošili na jahtu i egzotična putovanja), možete da vežbate ljubav i brigu prema sebi i da ih uvedete u svakodnevnu praksu.

Izađite u prirodu

I to ne da prošetate psa, ili da optrčite krug oko parka, kondicije radi. Izađite u šetnju bez ikakve namere, osim da uživate u šetnji. Obratite pažnju na drveće, ptice, zvuke, na svoje disanje i hodanje. Kad vam nešto privuče pažnju, zastanite i ispitajte taj osećaj. Ako želite da legnete na travu, lezite. Stavite dlan na hrapavu koru drveta, zagrlite ga. Osetite prirodu svim svojim čulima.

Zapišite svoje ciljeve i ambicije

Jedan od najjednostavnijih načina da se ponovo aktivirate i osećate dobro u tom procesu, jeste sastavljanje liste svojih želja, ciljeva, ambicija. Svejedno je da li pišete rukom, ili kucate na tastaturi, ali mnogi koji to rade, prijavljuju da imaju mnogo bolji osećaj povezanosti, kada se služe sveskom i olovkom.

Dremajte kad vam se pruži prilika

To znači – lenstvujte. Ili obezbedite sebi pauzu u radnom danu, popodnevnu dremku, od pola sata ili sat, koja će vas osvežiti i pružiti vam priliku da se umirite i rasteretite od radnog dana za vama. Kad ne morate ništa da radite, nemojte. Sedite, ili šetajte i putite misli da prolaze. Meditirajte. Razmišljajte. Osećajte. Tome služi pauza, dremka, lenstvovanje.

Očistite sebe i svoj prostor

Skupljanje pobacane odeće, pravljenje reda u svom prostoru, kao i dugo, osvežavajuće tuširanje, čini da se odmah osetite dobro, kao da ste uradili nešto vrlo korisno za sebe. I jeste. A usput ste podigli i nivo serotonina.

Gledajte omiljeni film

Onaj što uvek možete da ga gledate i ponekad to i uradite – gledanje istog (omiljenog) filma, ili čitanje omiljene knjige, predstavlja izvesnu zonu komfora, bezbedno mesto, na kome nalazite i uznemirujuće emocije i prizore, ali ste sa njima “na ti”.

Isključite noću sve što ima ekran

Živimo u digitalnom svetu, ali možemo da izbegnemo neprekidno zračenje raznih monitora kojima smo okruženi. Isključite laptop, ne uključujte TV. Podesite alarm i sklonite telefon. Čitajte knjigu pred spavanje. Meditirajte, opuštajte se, dišite.

Comments