Naiđu trenuci kada ste nezadovoljni svojim životom i osećate kao da niste ni na pola puta, dok su drugi već postigli velike stvari. Oni su uspešni, a vi niste. Postajete nesigurni, ljuti na sebe, gubite samopouzdanje, počinjete da mislite da tom brzinom nikuda nećete stići.

Ali, vi imate svoju vremensku liniju i prepreke sa kojima se suočavate, kao što ima i svako drugi. Kada počnete da svoj “neuspeh” upoređujete sa tuđim uspehom, setite se da vi ne znate šta je i koliko je tim ljudima bilo potrebno da stignu tu gde jesu. Ne znate koliko dugo su se trudili, kakve su bile prepreke koje su morali da prevaziđu, čega su se sve odricali i koliko su se žrtvovali. Vidite samo krajnji ishod i ne znate ništa o putu koji ih je do njega doveo. Zato prestanite to da radite. Da se upoređujete sa drugima, čija vam iskušenja i napori nisu poznati i čiji put nema ničeg zajedničkog sa vašim. Umesto zavidljivih pogleda i zajedljivih komentara, radije im uputite energiju podrške i poštovanja i pokušajte da vidite tuđ uspeh kao svetionik, koji prosijava kroz maglu i znak da je moguće ostvariti svoje snove. Drugi su uspeli, možete i vi. Na svoj način i svojom sopstvenom dinamikom.

Ako su vaši snovi veliki, ciljevi su daleki – velike stvari se ne ostvaruju preko noći, pa čak ni male. Uvek je potrebno neko vreme da se nešto uradi, nauči, savlada, primeni. Možda niste dobro procenili vreme koje vam je potrebno – mislili ste da ćete sve što ste zacrtali postići za pet godina, koje su prošle, a vi niste baš daleko dogurali. Niste ni mogli da procenite realno, jer niste uzeli u obzir prepreke i iskušenja, prosto zato što niste mogli da ih predvidite. Ali, život vam postavlja zadatke, testira vašu istrajnost i vaše vrednosti. Daje vam mnogo prilika da naučite mnogo više nego što ste hteli ili mislili da možete. Znali ste da će biti teško, ali niste znali na koji način i kako ćete se suočiti sa tim teškoćama.

Kad se naljutite i posumnjate u sebe, pomislite da dignete ruke od svega, ili da napravite neke odsečne poteze, da stvari pogurate, da ppžurite i završite sa tim. Ili da odustanete i preusmerite se ka ciljevima koji su vam dostupni i na dohvat ruke. Nemojte donositi odluke dok ste u takvom stanju i raspoloženju. Nemojte činiti ništa ishitreno, zbog čega ćete se posle celog života pitati šta bi bilo da je bilo, ili ćete uvek žaliti što niste imali više strpljenja i murdrosti.

Comments