Ono što možete učiniti, umesto da terate stvari da se dogode, da silite prilike i “na mišiće” gurate i vučete jeste da sagledate svoju poziciju i put koji ste do sada prešli. Možda još niste tamo gde želite da budete i ne radite ono što želite da radite, ali to je budućnost. Usredsredite se na sadašnji trenutak, na ono što jeste postigli, što već radite i što ovog trenutka možete da uradite.

Možete svoju pažnju da zadržite u sadašnjem trenutku i da upotrebite pamet koju imate da osmislite konstruktivne korake i poteze. Ili da prikupite svo strpljenje i otpornost koju imate i da nastavite putem kojim već idete, jer je put takav – spor i zahtevan.

Umesto da se fokusirate na cilj, na postignuće, opustite se i prepustite putovanju – u tome je suština i smisao, u tome je filozofija i praksa. Ona zahteva posvećenost. Veliko je postignuće ostati motivisan, dosledan, istrajan, velika je hrabrost nastavljati i nastavljati, uprkos sumnji i strahovima.

Jednom kada prestanete da brinete zbog onog što ne možete, lakše ćete uočiti šta je ono što možete. Preuzmite odgovornost i iskoristite vreme svog putovanja da naučite što više možete, da sakupite što više utisaka i iskustava – da živite.

Ako brinete da nemate dovoljno vremena i da treba da požurite, uradite upravo suprotno – usporite i opustite se i recite sebi da imate svo vreme ovog sveta, za sebe i svoj život. Kada tenzija opadne i počnete da vodite računa o putovanju, umesto o postignućima, kada sledite svoj ritam i dinamiku, u nekom trenutku ćete shvatiti da ste se približili svojim ciljevim više nego što ste mislili da ćete uspeti i da vam je vreme brzo prošlo, jer ste živeli ispunjeno i smisleno.

Naslovna fotografija: instagram.com/nicolassimoes

Brankica Milošević

 

Comments