Ono što drugi misle o tebi, ne određuje ono što ti jesi, njihovo mišljenje ne treba da utiče na tvoj doživljaj sopstva. I, kao što si to puno puta čuo, ono uglavnom ne izražava istinu o tebi, već odražava istinu o onima koji se bave razmišljanjem o tebi.

Zato, umesto da težiš da budeš prihvaćen, radi na tome da se povežeš sa svojim suštinskim JA, da komuniciraš sa sobom i da dobijaš povratne informacije – od sebe samog – ko si ti, koliko vrediš, kakav si i kakav želiš i možeš da budeš.

Drugi mogu da kreiraju vašu realnost i da vas uslovljavaju, ako im dozvolite. Dobro, već ste im dozvolili na mnogo načina, jer niste imali mogućnosti da im se oduprete, već ste uslovljeni vaspitanjem i očekivanjima onih koji su vas odgajali, zajednice i društva u kome ste rasli. Ali, vi smete da dovedete u pitanje njihove vrednosti, smete da budete skeptični prema svemu što ste naučili, smete da naučite nove stvari, prema izboru sopstvenog srca, da krenete novim putevima, prema sopstvenoj pameti i osećaju, čak i ako svi oko vas smatraju da ste „odlepili“, da ste se odmetnuli, poludeli i odbacili sve čemu normalni ljudi teže.

Comments