Biti normalan nije nikakva privilegija. Zapravo, i to je dijagnoza, koja uglavnom znači da ste isti kao i svi ostali, da se uklapate, da ispunjavate norme i standarde, da ne mislite svojom glavom, ne osećate svojim srcem, da ste zarobljeni i pod uticajem sveta oko vas – koji vam stalno govori šta treba da jedete, šta treba da kupujete, šta treba da vam se sviđa, šta da slušate, kome da se divite, koga da volite, čemu da težite i kakvi da postanete. Da postanete i ostanete isti, kao i ostali. Ti ostali nisu vaši neprijatelji – to je poridica, prijatelji, partneri, to su kolege s posla, to su ličnosti koje viđate na TV-u, glumci i muzičari čiji rad smatrate zanimljivim, uzbudljivim i važnim. Ali, šta oni imaju sa vama i šta oni hoće od vas? Vi ste konzument vrednosti koje su vam servirane i najbolje je da ostanete konzumetn, umesto da postanete neko ko kaže „ja neću da jedem tu plastiku“ ili „meni se ovo ne sviđa, jer je fejk“. Niko ne voli uzbunjivače – ni porodica, ni prijatelji, ni kolege, ni društvo. Jedino ih deca i životinje obožavaju.

A deca i životinje nemaju svoje mišljenje o vama. Oni uopšte o vama ne misle, nego vas doživljavaju neposredno. Oni osećaju vašu radost, ili tugu, vašu strast i iskričavost, koju sa vama dele. Najuvaženiji predstavnici društva vam mogu uručiti najviša odlikovanja i priznanja i dodeliti vam najvažnija mesta u zajednici – ali ako nemate sa kim da se igrate, ako nemate psa sa kojim ćete se valjati po travi i decu koju ćete voditi u šetnju šumom, u avanture koje ćete na licu mesta izmisliti za njih, vi ste ukalupljeni, normalni predstavnik društva, koji je izgubio svoju životnu iskru.

Da li želite da ispunjavate standarde koji su već postavljeni za vas? Da budete ono što drugi misle o vama? Da li vas boli ako vas smatraju otpadnikom, neuklopljenim i otkačenim? Možete sve to da prevaziđete, ako želite da sačuvate svoju iskru, onu koja se uz decu i životinje razgori u bukteći plamen života i slobode.

To će verovatno boleti, ali sve najvažnije lekcije u početku bolom pozivaju i bude hrabrost i svest i želju za oslobađanjem.

Naslovna fotografija: instagram.com/hendrikgiesler

Brankica Milošević

Comments