Suviše sporo dizanje 

Postoji “škola” sporog dizanja tegova, koja podržava kontrolu pravilnog izvođenja pokreta. Međutim, sporo dizanje te koči. Što brže dižeš, brže će rasti mišići. Eksplozivno dizanje tegova aktivira ona vlakna sa najvećim potencijalom, a takođe ubrzava rad srca i metabolizam. Ipak, tegove spuštaj sporije nego što ih podižeš i ne razmišljaj mnogo o tempu –  bitno je da se vratiš u početnu poziciju ekspolozivnom brzinom i da zadržiš pravilan položaj.

Previše izolacionih vežbi 

Izolacione vežbe su usmerene na jednu grupu mišića, a ako ne primećuješ napredak, onda ih izbaci iz programa i pređi na složene vežbe, da bi aktivirao sve grupe mišića. Takođe, aktiviranjem velikih mišićnih grupa troši se puno kalorija.

gustavo scafeli cIIgBplyHiI unsplash e1599812974689 Zašto mišići ne rastu – iako naporno vežbaš

Neredovne i nedovoljne pauze

Program vežbi se sastoji od pauza, jednako kao i od zadatog broja serija i ponavljanja. Umesto da se upinješ da uradiš sve (prva greška na spisku), orijentiši se samo na ukupan broj ponavljanja i zaboravi na broj serija. Ako radiš pet serija sa pet ponavljanja, ukupan broj ponavljanja je 25 – koliko god ti serija bilo potrebno da ga dostigneš. Odradi trening u više serija, jer ćeš tako imati veće benefite od ponavljanja i na pravi način ćeš aktivirati potencijal onih mišićnih vlakana, koja mogu najviše da izrastu.

Naslovna fotografija: unsplash.com

Brankica Milošević 

Comments