Suština je u upoznavanju i prihvatanju sebe, u pronalaženju načina da budete to što jeste i da pritom pronađete svoje mesto u zajednici i društvu, da ostvarite status nekoga ko je prihvaćen, voljen, poštovan i ko svojim vrednostima i svojim radom doprinosi svojoj zajednici i društvu. Autentičnost je ono što se prepoznaje i poštuje, čak i kad zaobilazi ili nadilazi forme i norme koje društvo vrednuje. Za svakog ima mesta pod Suncem i svako treba da sledi svoj put, na kome uči, raste i razvija se, a to znači da svako može da pravi (velike) greške, ispade, skretanja, jer su to možda iskustva koja su mu potrebna za ličnu evoluciju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Fabian Lück (@fabianlueck)

To znači da ono što vredi i radi za druge, možda ne vredi i ne radi za vas (ili samo delimično radi) i da sami morate otkriti ko ste. Možda ćete uspeti u tome pokušavajući da budete ona osoba koju drugi žele da vide u vama (jer ćete zbog toga patiti i putem bola koji vam izaziva nastojanje da budete neko ko niste, otkrićete ono što jeste), možda ćete uspeti kao buntovnik, ili kao tihi posmatrač. Svakako ćete iskusiti mnoge uspone i padove, gubitke i očaj, osećanje da ste autsajder i da ne upravljate svojim životom – sve je to deo procesa na putu samospoznaje i otkrivanja svoje autentičnosti.

Ne opirite se takvim trenucima, već se oslonite na svoje probleme sa punim uverenjem – mi sami određujemo svoj osećaj sebe i možda je potrebno da se strmoglavimo i udarimo o dno, da bismo u najtežim trenucima otkrili svoje potencijale. Verujte procesu, verujte sebi, jer ako verujete da mišljenje drugih određuje ko ste, smanjujete verovatnoću življenja autentičnim životom.

Naslovna fotografija: instagram.com/fabianlueck

Brankica Milošević

Comments